Ћир
Razno

Kamenički park

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Park se danas najčešće koristi kao šetalište, teren za planinski biciklizam i kao lokacija najposećenijeg prvomajskog uranka svake godine.

Prvobitni oblik Kameničkog parka je nastao početkom izgradnje dvorca Marcibanji–Karačonji, 1758. godine. Dvorac je građen u klasicističkom stilu, sa idejom da se iza parka u blizini dvorca nađe velika zelena površina po uzoru na engleske pejzažne vrtove. U sklopu parka se nalazilo šetalište uz Dunav, jahačke staze, pet međusobno spojenih veštačkih jezera i potok, česme i kamene klupe, sadnice uvezene iz svih delova sveta, i nekoliko skulptura od kojih i dalje stoje Pet glava, Pompejski stub, Sfinga i Amor i Nimfa.

Menjanje vlasnika i ratovi samo su doprineli raskošnoj ponudi Kameničkog parka. Major američke vojske i pukovnik srpske vojske Džon Frotingem i njegova supruga Jelena Lozanić su 1919. godine ovde osnovali Dom srpsko-američkog prijateljstva.

Kamenički park i dvorac Marcibanji–Karačonji su nakon Drugog svetskog rata proglašeni društvenom svojinom, a dvorac Marcibanji–Karačonji je 1991. godine zaštićen kao kulturno dobro.

U sredini Kameničkog parka se nalazi brežuljak-vidikovac – Brežuljak ruža, gde stoji pet stubova nalik na pet rimskih vojnika (mada postoje teorije i da ta lica pripadaju članovima porodice Karačonji). U blizini se nalaze dva najstarija stabla hrasta u Novom Sadu – posađeni su 1805. godine. Od starih jezera ostalo je svega dva, koja se pune vodom iz izvora, ali potok i dalje teče do Dunava. Dunavska staza je najlepše šetalište u parku, ali se češće koristi staza koja polazi od tunela i račva se u dve manje staze, od kojih jedna vodi do Dečjeg sela.

Mesto: Sremska Kamenica

na mapi location

  • Lat: 45.228869
  • Long: 19.849126
  • Alt: 133 m

Komentari

Facebook

DISQUS