Ћир
Manastiri

Manastir Privina glava

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na zapadnom delu Fruške gore, na svega pet kilometara od Šida, smešten je ženski manastir Privina glava sa crkvom posvećenom Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu.

Ovaj manastirski kompleks čine devet raznorodnih objekata okruženih visokim zidinama, od kojih je većina izgrađena u poslednjih 20 godina, a u neposrednoj blizini se nalaze potok i izvor Istočnik posvećen Presvetoj Bogorodici.

Za nastanak ovog manastira se vezuju dve legende. Jedna legenda govori da ga je podigao u XV veku despot Vuk Branković i da je tada graditeljima data izvesna suma novca za njegovu gradnju, ali pošto su oni pobegli, kao lopovi bivaju ubijeni na tom mestu i od tada i potiče naziv Privina glava, tj. „prebijena glava”. Sa više verovatnoće se može govoriti o nastanku manastira po drugoj legendi. Ona je u vezi sa zemljoposednikom Privom koji je podigao crkvu u XII veku, a na temeljima bogomolje despot Jovan Branković je u XV veku podigao crkvu. Minhenski psaltir, jedna od najznačajnijih i najraskošnijih srpskih knjiga iz srednjeg veka, čuvana je u manastirskoj riznici sve do XVII, kada ga je jedan bavarski oficir u toku Velikog bečkog rata uzeo i preneo u Bavarsku, gde se i danas nalazi.

Manastir je u Drugom svetskom ratu opljačkan, ali nije pretrpeo veća razaranja.

Ako ste u blizini Privine glave, možete posetiti manastir Svete Petke u Berkasovu, izletište Lipovača ili produžiti put do Sotskog jezera.

Mesto: Privina Glava

na mapi location

  • Lat: 45.136895
  • Long: 19.299242
  • Alt: 161 m

Komentari

Facebook

DISQUS