Ћир
Spomenici

Spomenik na Vezircu

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Brdo Vezirac se nalazi pri podnožju Fruške gore, između Sremskih Karlovaca i Petrovaradina. Najpoznatije je kao lokacija spomenika posvećenog Bitki na Vezircu. Na dan 5. avgusta 1716. princ Eugen Savojski je poveo austrijsku vojsku protiv turske vojske predvođene velikim vezirom Damadom Ali Pašom u odlučujućoj bitki Austrijsko-turskog rata. 

Veliki vezir je na ovom brdu postavio svoj štab, te je po njemu dobilo ime. Ovo je bila prva velika pobeda austrijske vojske, što je dodatno impresivno kada se uzme u obzir da je oko 83.000 austrijskih vojnika izašlo u susret turskoj vojsci, jakoj sili sa oko 120.000. Austrijsko carstvo je zadržalo Petrovaradin i stratešku poziciju Petrovaradinske tvrđave, koja je tada još uvek bila u izgradnji, a turska vojska se povukla u Beograd. Veliki vezir Damad Ali Paša je stradao u ovoj bitki i sahranjen je u Beogradskoj tvrđavi na Kalemegdanu. Spomenik u sećanje na ovu bitku podignut je na Vezircu 1902. godine.

Danas se na Vezircu pored spomenika nalazi i vikend-naselje koje pripada opštini Petrovaradin.

Mesto: Petrovaradin

na mapi location

  • Lat: 45.210677
  • Long: 19.898375
  • Alt: 188 m

Komentari

Facebook

DISQUS