Ћир
Manastiri

Manastir Šišatovac

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Manastir Šišatovac se nalazi u istoimenom mestu, na južnim padinama zapadnog dela Fruške gore. U blizini se nalazi i izvor čiste pijaće vode na potočiću Remeta, koji nosi naziv po crkvici koju su na tom mestu zatekli monasi iz manastira Žiča bežeći od Turaka 1520. godine. Nastanak ovog manastira se zasigurno veže za taj događaj, jer su monasi tu malu crkvu posvećenu Svetom Nikoli srušili i podigli novu posvećenu rođenju Bogorodice. Od tada je više puta rušena i obnavljana, da bi svoj konačni izgled dobila u drugoj polovini XVIII veka.

Ono što prvo privlači kod ove građevine jeste njena veličina koja je dodatno istaknuta pokraj okolnih seoskih kuća. Manastirski kompleks čine jednostrani spratni konak, manastirska crkva i kapela pored groblja smeštena na brdašcetu. Dvorište manastira, prekriveno travnjacima, živom ogradom u obliku lavirinta, prošaranim raznim vrstama drveća, cveća i žbunja, svojim skladom i uređenošću očaraće svakog posetioca.

Tokom Drugog svetskog rata manastir je teško stradao. Stradale su manastirska biblioteka i arhiva, a dragocenosti su opljačkane.

Ako se nađete u Šišatovcu, nemojte propustiti priliku da posetite manastir Petkovica, koji je udaljen nešto manje od dva kilometra.

Mesto: Šišatovac

na mapi location

  • Lat: 45.125199
  • Long: 19.551692
  • Alt: 200 m

Komentari

Facebook

DISQUS