Ћир
Manastiri

Manastir Krušedol

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na južnim padinama Fruške gore, blizu varošice Irig, nalazi se manastir Krušedol. Okružen parkom i stablima kestenova, dvorište ove svetinje krasi i jedan mali đeram. Hram je okružen sa sve četiri strane konacima i unutrašnjost dvorišta je ukrašena mnoštvom raznobojnog cveća i arhaičnim detaljima.

Ovaj manastir je bio zadužbina Brankovića, poslednjih despota u Sremu. Hram je posvećen Blagovestima Presvete Bogorodice. Smatra se da je izgradnju manastira započeo despot Đorđe Branković (monah Maksim) početkom XVI veka i da je trajala 50 godina.

Zbog bogate istorijske riznice, čuvenog ikonostasa i mnogih relikvija, ovo je bio jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Danas manastir privlači pažnju i kao mauzolej – pored moštiju svetih Brankovića, tu počivaju i mošti patrijarha Arsenija III Čarnojevića, kneginje Ljubice Obrenović, kralja Milana Obrenovića i mnogih drugih.

Za razliku od većine fruškogorskih manastira, ovaj u Drugom svetskom ratu nije pretrpeo oštećenja, ali je manastirska riznica opljačkana.

Samo nekoliko kilometara od manastira Krušedol nalaze se manastiri Grgeteg i Mala Remeta, kao i jezera Šatrinačko i Dobrodol.

Mesto: Krušedol

na mapi location

  • Lat: 45.119442
  • Long: 19.940036
  • Alt: 189 m

Komentari

Facebook

DISQUS