Ћир
Izvori

Izvor Banja

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Na kraju asfaltnog puta koji vodi pored jezera Bruje, na početku šume, nalazi se izvor Banja. Teško je definisati u koju kategoriju spada Banja, odnosno Rimsko kupatilo, kako ga neki zovu, pošto je tokom godina menjalo svoju namenu. Nekada su se u njemu lečili rimski legionari termomineralnom vodom, a na lokalitetu Banja Kulina pronađeni su i ostaci kupatila i odvodnih cevi koje su, kako kažu, vodile čak do Sremske Mitrovice (Sirmijuma). Voda izvire sa svih strana. Ranije se mogla piti, a sada ne postoji uređen prilaz izvorištu pa voda odlazi niz kanal. Podzemni izvori se nalaze na drugom kraju bazena, a preliv formira potočić koji pak puni jezero Bruje. Voda i dalje ima dobar mineralni sastav i sadrži dosta joda i sumpora. Ljudi kažu da leči ekceme, odnosno kožne bolesti. Temperatura u bazenu je tokom čitave godine konstantnih 13 stepeni. Ako se malo bolje zagledate, možete videti kako mehurići izbijaju iz zemlje.

Iako svi misle da Banja pripada Erdeviku, svaki Ljubanac će vam ponosno reći da katastarski pripada Ljubi, što je i istina. Put koji vodi kroz šumu bliži je Ljubi nego centru Erdevika skoro tri puta, ali zbog povezanosti asfaltnim putem Banju svi vezuju za Erdevik. Ljubanci su najčešći posetioci Banje i oni povremeno čiste bazen od vodenog rastinja.

S ove lokacije se možete prošetati i do livade Kosača i okolnih izvora. Iza Banje postoji lepa livada za kamp i stari kamenolom.

Mesto: Erdevik

na mapi location

  • Lat: 45.14489
  • Long: 19.40000
  • Alt: 138 m

Komentari

Facebook

DISQUS