Ћир
Životinje

Jelen lopatar - Dama dama

Next
Expand
Animals - Jelen lopatar - Dama dama

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Jelen lopatar (lat. Dama dama) je sisar iz reda papkara (lat. Artiodactyla) i porodice jelena (lat. Cervidae). Poreklom je iz toplijeg istočnog Mediterana. Obitava u brdima i delovanjem čoveka široko je rasprostranjen u Europi.

Veoma su prilagodljiva vrsta i naseljavaju različita staništa, kao što su šume, žbunjaci, pašnjaci, livade i plantaže.

Glavna karakteristika ovog vrste jelena su zaobljeni, račvasto prošireni rogovi kod mužjaka, dok ženka nema rogove. 

Jelen lopatar je znatno manji u odnosu na običnog jelena. Ukupna dužina njegovog tela je 170 cm, visina 90 cm, a težina od 60-100 kg. Stari mužjaci mogu biti dugi 180 cm i 100 cm visoki. Ženka (košuta) dostiže dužinu do 130-150 cm, visinu od 75-85 cm i težinu od 30-50 kg. Mladunci se rađaju u proleće, a pri rođenju su dugi oko 30 cm i teški oko 4,5 kg. 

Životni vek jelena lopatara je od 12-16 godina.

Jelen lopatar ima prilično jak torzo, kraći vrat i duži rep. Može imati razne varijacije boje dlake. Često se javljaju i potpuno beli jeleni lopatari (ne albino), koji ne menjaju boju tokom cele godine, jedino što im zimi naraste dlaka.

Njegov način života vrlo je sličan običnom jelenu. Obe vrste imaju dobro razvijena čula. Jelen lopatar nije tako plašljiv i oprezan kao obični jelen. 

U brzini, agilnosti i spretnosti, jedva da zaostaje za običnim jelenom, ali razlikuju se u trčanju, jer se jelen lopatar uzdiže iznad galopirajućih nogu. Njegov hod je vrlo uredan, lako galopira i može preskočiti zid visok dva metra.

Živi u većim ili manjim stadima. Ne voli biti zatočen kao i druge vrste jelena, ali može se uzgajati u ograđenom prostoru, ako mu se omogući dovoljno prostora.

Ovu vrstu jelena na Fruškoj gori možete videti u lovištu Vorovo, kod Erdevika.

Tagovi: Sisari

Mesto: Erdevik

Komentari

Facebook

DISQUS