Ћир
Životinje

Evropski jelen - Cervus elaphus hippelaphus

Next
Expand
Animals - Evropski jelen - Cervus elaphus hippelaphus

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Evropski jelen (lat. Cervus elaphus hippelaphus) jedan je od respektabilnijih stanovnika Fruške gore. Pripada porodici životinja iz reda papkara (lat. Artiodactyla) i jedna je od najvećih vrsta iz porodice jelena na svetu.

Mužjaci (jeleni) su veći od ženki (košuta) i dostižu visinu 175-250 cm i težinu od 160-240 kg, a ženke visinu 160-210 cm i težinu od 120-170 kg. Evropski jelen ima snažne noge i mišićavu građu tela, što mu omogućava dugo i istrajno trčanje, kao i hitar beg od opasnosti. Poseduje i kratak kitnjast rep.

Dlaka je leti žuto-crvenkasta sa svetlom bojom na trbuhu i pri repu, a zimi je gušća, duža i tamno-smeđe do smeđe-sive boje. Deo oko repa je beličast. Mužjaci na vratu poseduju dužu dlaku, koja nije prisutna kod ženki.

Takođe, karakteristika mužjaka jelena jesu rogovi, čiji rast otpočinje u proleće, a odbacuju ih obično na kraju zime.

Sezona parenja počinje polovinom avgusta i traje do sredine oktobra, u zavisnosti od klime podneblja. Tada se mužjaci međusobno nadmeću uz pomoć svojih raskošnih rogova i samo najjači dobijaju privilegiju da se pare i ostave potomstvo. Košute donose mlade na svet u maju ili junu, najčešće jedno, ili ređe, dva.

Jelen je preživar, a hrani se izdancima i pupoljcima šumskog rastinja, različitim travama, usevima i plodovima raznih biljnih vrsta.

Na Fruškoj gori jelene i košute se nalaze u prihvatilištu, pod strogim nadzorom stručnjaka i možemo ih videti na lokalitetu „Ravne”. 

Zbog malog broja, u ograđenom delu lovišta „Nacionalni park Fruška gora" lov na jelene je zabranjen, izuzev sanitarnog odstrela, sve dok se brojno stanje divljači ne poveća i u potpunosti ne aklimatizuje na novu sredinu. Nakon toga, lov na evropskog jelena će se izvoditi isključivo sa visokih čeka.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS