Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Život

Koji su pozitivni efekti Sunca i zašto odmah da krenete na Frušku goru

Next
Expand
Life - Koji su pozitivni efekti Sunca i zašto odmah da krenete na Frušku goru

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Leto je pred nama i sunčevi zraci nam već uveliko nabacuju dobro raspoloženje i golicaju maštu gde bi mogli da otputujemo na odmor. 

S obzirom da smo tužna indoor generacija, izlasci na sunce i svež vazduh su nam potrebniji nego ikada pre. Previše vremena provodimo za kompjuterom ili TV-om, što svakodnevno utiče na naše zdravlje, raspoloženje i generalno na sam kvalitet života.

Suncu se pored svih znanih negativnih efekata koje ima na nas, provuklo i nekoliko pozitivnih. Kao i sa mnogim drugim stvarima u životu, u sunčanju, kupanju na fruškogorskim jezerima ili planinarenju treba uživati umereno, kako bi izbegli sve te bolno opekotine, topli osip, bore ili, daleko bilo, karcinom kože.

A koji su pozitivni efekti Sunca i zašto odmah da krenete na Frušku goru?

Poboljšava raspoloženje

Od sunčeve svetlosti imamo mnoge benefite, uključujući i to da direktno utiče na poboljšanje raspoloženja. Dani puni sunčeve svetlosti čine da se ljudi osećaju bolje i imaju više energije. Takođe, povećavaju nivo serotonina u mozgu, što je povezano sa poboljšanjem raspoloženja. Zato nije iznenađenje što je nivo serotonina tokom leta najveći.

Složićete se, nema boljeg leka za vaše raspoloženje od uživanja na Fruškoj gori sa ekipom, po lepom i sunčanom danu. 🙂

 

Tretira sezonsku depresiju

Kod određenog broja ljudi, nedostatak sunčeve svetlosti zimi izaziva depresiju. Simptomi uključuju: loše raspoloženje, teškoće u sticanju i održavanju prijateljstava, prejedanje, umor i previše spavanje. Sezonska depresija, ranije poznata kao sezonski afektivni poremećaj, mnogo je ređa u toplijim mesecima.

 

Oslobađa od stresa

Svako od nas je svakodnevno izložen stresu, bilo da su radi o porodici, poslu ili zdravlju. Od stresa se možemo osloboditi na različite načine, koji pored ovih standardnih kao što su: vežbanje, opuštanje uz hobi ili šetanje psa uključuju i izlazak na svež vazduh, uz blago izlaganje suncu.

Fruška gora je pitoma planina gde ćete se lako izbalansirati i napuniti baterije. Ovde nema velikih uspona i nepristupačnih terena, koji dodatno mogu uticati na nivo vašeg stresa, samo prelepe lokacije koje ćete doživeti po prvi put ili se vratiti nekim koje su vas odranije već osvojile.

Poboljšava spavanje

Izlaganje suncu utiče na nivo melatonina koji proizvodi naš mozak, a melatonin je upravo ono što našem mozgu govori kada je vreme za spavanje. Kada padne mrak, mozak započinje proizvodnju melatonina, tako da smo od tog trenutka za oko dva sata spremni za spavanje. Tokom leta, veće prisustvo sunčeve svetlosti nas odmah čini budnijim.

Nažalost, savremena tehnologija nam je nametnula veštačku svetlost i zato je učestalost nesanice mnogo veća, od kada koristimo mobilne uređaje, kompjutere ili TV nego što je to bio slučaj pre nego što su ovi uređaji izmišljeni.

Spavanje pod otvorenim nebom, ukrašenim zvezdama je poseban doživljaj.

 

Vitamin D

Vitamin D je vitamin je uključen u održavanje zdrave čvrstoće kostiju. Jedan od načina na koji putem sunca možemo dobiti ovaj vitamin je izlaganje ultraljubičastom zracima iz sunčeve svjetlosti. Međutim, ovde treba biti posebno pažljiv, jer nam nije potrebno puno vremena na suncu kako bi iskoristili ovu prednost. Preporučeno dnevno vreme koliko treba da smo izloženi suncu, kako bi obezbedili sav porteban vitamin D, je 15 minuta.

Naravno, tokom leta, kada su tropske temperature i kada je UV zračenje najaveće, bitno je izbegavati duži boravak na suncu u periodu od 10-17 časova.

Sad kada znate prednosti koje ljudski organizam ima od sunca, ohrabrujemo vas da više izlazite iz kuće i posećujete Frušku goru.

Naravno, tokom akcija u prirodi budite odgovorni i pažljivi u tome koliko ćete vremena provoditi izloženi sunčevim zracima. Obavezno se namažite kremom, nosite kapu ili šešir, sklanjajte se u hlad, odmarajte i unosite dosta tečnosti.

Komentari

Facebook

DISQUS