Ћир
Novosti

Kako da se pripremite za laganu šetnju na planini

Next
Expand
News - Kako da se pripremite za laganu šetnju na planini

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Postoje razne vrste akcija na planini. U zavisnosti od fizičke spreme planinara i šta je planina sve spremila da nas testira, delimo ih na: lagane, srednje, otežane i teške.

Ovde ćemo se fokusirati na ove lagane, šetnje u prirodi dostupni svakome od nas, gde ukupno trajanje hoda ne prelazi 5 sati, nema dugih i strmih uspona i gde visinska razlika pri usponu ne prelazi 300m.

Dakle, rekreacija i uživanje u prirodi sa ekipom, poneka pauza i malo usputnog fotkanja. ?

Ček ček, a šta treba da ponesemo, tj. šta ne treba da zaboravimo? 

Evo ga spisak osnovne opreme bez koje ne bi trebalo da krećete u šetnju: 

Oprema za šetnju

Najvažnije svojstva opreme su njena funkcionalnost, udobnost, da je lagana i izdržljiva.
Neku osnovnu opremu za laganu šetnju čine: cipele, ranac, garderoba (pantalone, jakna sa kapuljačom, kabanica, aktivni veš, duks, kapa, rukavice, čarape). Dodatnu opremu čine: štapovi za hodanje, sitna oprema (naočare, maska za lice, čeona lampa…), pribor za orijentaciju… 

Dodatna oprema je opciona i možete je poneti u slučaju potrebe. 

Za ovaj tip šetnji, najvažnije stavke za vas su garderoba i hrana i piće, bez kojih nemojte kretati u akciju. Ostalu opremu, bilo da je osnovna ili dodatna, možete nabaviti tokom vremena, u zavisnosti od vaših potreba ili je pozajmiti od nekog pritatelja planinara.

Cipele

Kod planinara cipela glavu čuva i najvažniji je deo opreme. Za period proleće – jesen i lakše uspone koriste se mekane i udobnije cipele – tzv. treking cipele (goretex, simpatex…). Nisu previše izdržljive, ali su veoma lake i udobne. 

Ako se krećete po kamenju ili kroz sneg, obavezno koristite duboke, čvrste, po mogućstvu nepromočive cipele. Njihova osnovna uloga je da vam obezbede čvrst oslonac i dobro prijanjanje uz podlogu (stena, sneg, trava…), prevenciju od povreda skočnog zgloba i zaštitu nogu od drugih spoljnjih uticaja (kamenje, sneg). 

Kada je lepo vreme, možete proći i sa patikama.
 
Ranac 

U njima nosimo individualnu opremu i podjednako su važan deo planinarske opreme kao i cipele. Zgodni su za nošenje hrane, pića i dodatne garderobe. Takođe, u njih odlažemo i slojeve odeće koja nam postane višak tokom akcije. 

Poželjno je da su vodootporni, kako bi zaštitili opremu i namirnice koje u njima nosimo.
Za laganu šetnju dovoljan vam je ranac zapremine od 20 do 35 litara.

Garderoba 

Njena glavna uloga je funkcionalnost i dobra zaštita. Bitno je da bude lagana i da ne ide previše uz telo. Pored toga ona treba da čuva, a ne da stvara telesnu toplotu, a osnovno pravilo je višeslojnost, kako bi po potrebu lakše mogli da se raskomotimo.

Aktivni veš 

Ono što ide uz nas (majica i gaće) imaju ulogu u prikupljanju znoja sa kože i da ga prenesu ka gornjim slojevima odeće. Pokazalo se da najbolju funkciju ima kada je skroz pripijen uz telo. 

Poželjno je da bude od brzosušećeg materijala, kome će za sušenje biti dovoljna mala cirkulacija vazduha i temperature našeg tela. 

Duksevi, rolke… 

Ovo je drugi sloj koji oblačimo između donjeg veša i jakne. Debljinu duksa zavisi do trenutnih vremenskih prilika i on je neizostavan deo garderobe, pogotovo na niskim temperaturama. Poželjno je da budu od lakih sintetičkih materijala (zimi polar, leti mikrofiber) koji ne upijaju znoj i brzo se suše.

Jakna sa kapuljačom 

One su najčešće dvoslojne, donji je polar i gornji vetrovka od sintetičkih materijala čija je osnovna uloga zaštita od kiše, snega i udara vetra, a koja pritom omogućava vašem telu da normalno ,,diše” (proizvodi ,,Goretex”, ,,Polartec”, ,,Event” …). Preporučuju se jakne upadljivih boja, sa puno džepova i rajsveršlusima za ventilaciju. 

Pantalone 

Najbolje pantalone su one napravljene od sintetičkih i elastičnih materijala koji se brzo suše na telu. Bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja preporučuje se pešačenje u pantalonama sa dugim nogavicama (zaštita od insekata, zmija, šiblja…). 

Dobro je je da budu malo šire, komotnijeg kroja, sa više funkcionalnih, dubokih džepova.

Često možete da se provučete i sa trenerkom. 

Čarape

Planinari obično nose dva para čarapa, jedan par tankih pamučnih, a preko njih par debljih – vunenih ili pamučnih (preporučuju se vunene). Njih prilagodite vremenskim uslovima.

Kapa, kačket, šešir… 

Izbor ovog dodatka diktira vreme napolju i vaš lični stil.

Najvažnije je da obavlja svoju najvažniju funkciju, zimi da vam štiti uši, a leti lice, uši i vrat. 

Rukavice 

One su značajan deo opreme, pošto i najmanji pad temperature prvo osećamo na vrhovima prstiju. Za zimu se preporučuju dva para rukavica – donje (tanke) od polara, nekada sa sečenim prstima, i gornje (deblje) po mogućstvu nepromočive.

Naravno, opremu nabavljajte u skladu sa svojim potrebama i nemojte da ona bude prepreka ili izgovor za vaše odlaske u šetnju. 

Svakako je poželjno da bude kvalitetna, čisto zbog vaše udobnosti i njene funkcionalnosti, ali za lagane šetnje, koje se ne dešavaju zimi, možete koristiti i trenerku, patike i druge odevne predmete iz vaše svakodnevne upotrebe.

Ponesite neku hranu i piće, nešto para i napunjen mobilni telefon, čisto za svaki slučaj.

Najvažnije su volja i dobra ekipa, za ovo ostalo ćete se snaći. ?

Komentari

Facebook

DISQUS