Ћир
Rekla-kazala

Galens pošumljava 205 placeva na Fruškoj gori

Next
Expand
Gossip - Galens pošumljava 205 placeva na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Građane je nedavno uznemirila vest da je vlasnica kompanije Galens, Sanja Petrić, kupila 205 placeva na Fruškoj gori. Ljubiteljima Fruške gore prva i verovatno najcrnja misao je urbanizacija prirode. Kontaktirali smo Sanju i ona nas uverava da nema razloga za brigu.

Sanja Petrić ističe da je u jeku ekoloških katastrofa koje su zadesile svet i našu zemlju, njihova kompanija rešila da radikalno promeni pristup i da krene sa ozelenjavanjem Fruške gore.

“Kada smo saznali da je Vojvodina jedna od najmanje pošumljenih regija u Evropi i da joj je potrebno još 140.000 hiljada hektara šume, ostali smo zatečeni. Saznali smo da je kvalitet vazduha u Novom Sadu i Beogradu najgori u svetu. Moj suprug i ja smo rešili da učinimo nešto po tom pitanju. Prvo smo se obratili fondaciji Exit koja ima bogato iskustvo u organizovanju festivala i pošumljavanju. Oni su nam preporučili da posadimo 1.000.000 stabala odnosno 1x106 stabala na 205 parcela na Fruškoj gori”, ispričala je Sanja.

Osim toga, Petrićevi kažu da oni osećaju jednu vrstu odgovornosti prema građanima Srbije.  Godinama unazad su podizali mnoge zgrade na teritoriji Novog Sada i do sad se nisu fokusirali na zelene površine, odnosno jesu, ali su gradili na njima. Pošumljavanjem Fruške gore na 205 placeva odnosno 34,5 hektara površine, oni veruju da će se iskupiti i doprineti šumskom fondu Vojvodine i kvalitetu vazduha. 

Sanja dodaje da su se ona i njen suprug ostvarili u polju građevine i neimarstva. Oni su dovoljno zaradili za života a i njihova deca su materijalno obezbeđena tako da nemaju potrebe za sticanjem još kapitala ili novim kapitalnim investicijama.

“Kako se kapitalizam zasniva na beskonačnom rastu i konstantnom uvećanju profita, samim tim vam apetiti rastu a i problemi, stres i sl. Ako to ne shvatite naći ćete se u velikom problemu. Naša porodica je dovoljno pretrpela i ne želimo više stresa i raskola, ne daj Bože neki ekološki protest. Drago nam je da smo se na vreme setili ove super ideje i da je ta trezvena misao naprasno došla. Kada smo videli kako nam uništavaju reke sa ovim MHE (male hidroelektrane), zatim zagađuju prirodu, seku šume… ja sam rekla Nebojši - Neco, pa mi moramo nešto da učinimo - i tako se rodila ideja. Nadamo se da je u redu da na jednoj parceli od 40 ari napravimo jednu skromnu vikendicu da možemo sa porodicom i prijateljima da uživamo u prirodi. A kada lepo proživimo ovaj život, mi planiramo da tu šumu poklonimo građanima Srbije da nas se sećaju po nečemu lepom”.

Kako Sanja naglašava “Deci Novog Sada ostavljamo beton, a za našu decu gradimo novu zelenu budućnost.” 

Takođe je iskoristila priliku da nas uveri da će put prema vidikovcu Kesten koji su greškom izbetonirali biti saniran po nalogu Zavoda za zaštitu prirode. Naime, njihovi radnici su umesto na Adice, gde ljudi nemaju put, otišli na Frušku goru i istresli bogaoca kubika betona. Kasnije se utvrdilo da su radnici mešali rakiju od 25 gradi i pivo prema preporukama Kriznog štaba kako bi neutralisali Korona virus, pa im se nešto okrenulo u glavi i na kraju završili na Fruškoj gori. 

Radnici se ovom prilikom izvinjavaju kompaniji Galens što su ih stavili u neprijatnu situaciju kao i ljubiteljima Fruške gore i kažu da se to više neće ponoviti i da će se držati podalje od prirode.

Redakcija Fruškać sajta pozdravlja inicijativu kompanije Galens i nada se brzoj realizaciji uz nesebičnu podršku Exit fondacije.

Napomena: Cilj ovih tekstova nije vređanje i omalovažavanje, nego ukazivanje na probleme u NP Fruška gora na zabavan način. Svi likovi i situacije su izmišljeni. A u svakoj šali ima puno istine.

Tagovi: Ekologija, Drveće

Mesto: Novi Sad

Komentari

Facebook

DISQUS