Ћир

Autorski tekst

U našem selu, u podnožju Fruške gore, često se okupi ekipa. Uživamo, vozimo bajseve, kupamo se, roštiljamo. Skupljamo se naročito preko leta jer je vreme tada idealno, a mesto idilično. Oni koji nemaju taj luksuz, kao ja, da svoj posao rade sa bilo koje tačke na planeti dođu vikendom ili praznicima. Ali ja sam gotovo stalno tu. Pored uvek finog druženja sa svojim ljudima, spontano sam počeo da upoznajem Frušku goru i ono što ona pruža. Tek tada, u punom dodiru sa prirodom, shvatio sam koliko je dobro biti u njoj i deo nje, jer se nepogrešivo ispostavilo da je neverovatan izvor energije.

Svaki dan koji smo provodili na Gori bio je pun avantura, otkrivali smo nova mesta i znamenitosti koja su prosto morala biti zabeležena. Pored bogatstava Nacionalnog parka koja se nalaze na gotovo svakoj mapi, Fruška gora je puna skrivenih kutaka s obiljem prirodnih, istorijskih i kulturnih lepota. Orhideje, fosili, pećine, iskopine, samo su delovi mozaika koji su nas mamili da istražujemo dalje. Nažalost, na tom putu shvatili smo da postoje i one manje lepe stvari, stvari koje u velikoj meri narušavaju prirodu i degradiraju Frušku goru. Smeće, krivolov i nebriga o kulturnom nasleđu inspirisali su nas da pokrenemo konkretne inicijative i pokušamo da podignemo svest o značaju Fruške gore i prirode uopšte.

Naša zamisao bila je da kreiramo veb-portal na kome bi trebalo da budu objedinjena sva dobra Fruške gore, sva mesta u njenom okrilju koja bi bila dovoljno interesantna za istinske ljubitelje prirode, jer samo pravi zaljubljenici podstiču pozitivne promene, i mi se upravo iz tog razloga nadamo da ćemo zajedno, kao tim, uspeti da pokrenemo i konkretizujemo mnoge akcije.

Sav dosadašnji uloženi trud i posao uspeli smo da realizujemo bez učešća trećih lica i institucija. Želeli smo da vodimo projekat u smeru za koji mi smatramo da je dobar. Sada, kada smo završili inicijalne korake ovog velikog poduhvata i stvorili preduslove za ozbiljne rezultate, nadamo se da će i čitavo društvo, ili bar njegov deo za početak, uvideti značaj našeg rada i dati podršku da nastavimo u ritmu u kom smo započeli.

Vidimo se na Fruškoj gori.

Odlažite svoje smeće i reciklirajte :)

Nikola Arežina, osnivač

 

Podeli

Komentari

Facebook

DISQUS