Ћир
Novosti

Umetnost u prirodi kao podsetnik o njenoj ranjivosti

Next
Expand
News - Umetnost u prirodi kao podsetnik o njenoj ranjivosti

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Boravak u prirodi sa sobom donosi mnoge benefite i vraća nas u balans od modernog načina života. Dovoljno nam je samo da provedemo vreme u šumi i uživamo u netaknutoj prirodi, pa da se osećamo mnogo bolje i srećnije.

A šta ako bi tokom šetnje, tako usput, slučajno naleteli na kreativne intervencije u kojima je neko koristio isključivo elemente iz prirode i napravio umetnička dela koja se savršeno uklapaju u okolinu i ostavljaju bez daha?

Da li bi ste i tada tražili izgovore u tome da je napolju previše toplo ili hladno, da je u šumi dosadno, da vas smaraju insekti ili biste požurili da je istražujete dok ne doživite sva ta neverovatna umetnička dela?!

Taj neko je Andy Goldsworthy, britanski skulptor koji stvara land art instalacije uređujući lišće, štapove, kamenje ili bilo šta drugo što mu padne pod ruku tokom boravka u prirodi.

U svojoj suštini njegova umetnost efemeralna (eng. ephemeral), tj. ona na koju nailazimo u prolazu, obično kratkog veka trajanja i koja kod ljudi stvaraja percepciju o krhkosti i ranjivosti Zemlje. 

 

Međutim, za umetnika ona ima mnogo dublje i kompleksnije značenje:

Kada napravim nešto, bilo na polju ili ulici, može se desiti da u nekom trenutku nestane, ali istovremeno ono postaje i deo istorije tih mesta. U ranim danima moji radovi su često bili o kolapsu i raspadanju, mada neke od promena koje su se desile tokom tog procesa su bile toliko lepe da bi ih tako jednostavno opisali kao raspadanje. 

Na primer, u Folkestone-u sam jednom uranio pre dolazeće plime i jedan kamen sam prekrio laticama maka. Napolju je bilo mirno, more je nežno spiralo latice s kamena zapljuskujući obalu i bojeći ga u crvenu boju, dok je istovremeno luka iz koje je velik broj vojnika isplovio u rat bila u pozadini.

Ranije smo vam već predstavili „zaboravljene džinove Kopenhagena, a ispod možete uživati u fotografijama land art-a ovog umetnika, dok razmišljate da li bi za ovakva ili slična umetnička dela bilo mesta i na Fruškoj gori. 💚

 

 

Izvor: The Wild Child

 

Komentari

Facebook

DISQUS