Ћир
Novosti

Realizovana druga po redu 3 House Lab umetnička rezidencija na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Krajem maja 2019. godine realizovano je drugo izdanje 3 House Lab umetničke rezidencije. Projekat je i ove godine trajao sedam dana, tokom kojeg je osam umetnika iz različitih sfera savremenog stvaralaštva, uživalo i stvaralo inspirisano okruženjem Fruške gore i njenim lepotama.

Inspirisani Stražilovom i prirodom koja ga krasi, kreirali su različite multimedijalne radove koji su tom okruženju dali novi kontekts ili indirektno skretali pažnju na probleme u Nacionalnom parku Fruška gora, dok je ostalima fokus bio na prezentovanju lepote i raznovrsnosti prirode sa kojima su imali priliku da se susretnu.

Umetnici koji su bili deo ovogodišnje 3 House Lab umetničke rezidencije su: Nikola Mihajlović, Mihailo Kalabić, Valentina Brković, Nenad Milovanović, Pavle Cvijović, Tanja Stevanović, Neon i Linnch.

Cilj projekta je i ovog puta bio smisleno izmeštanje umetnika iz njihovog urbanog načina života i zone komfora u kreiranju radova, motivišući ih da stvaraju u prirodi, isprobaju nove mediume, formate i sa ostalim umetnicima razvijaju ideje i kreiraju zajedničke radove.

Pored realizacije prvog izdanja 3 House Lab umetničke rezidencije, Udruženje građana „Fruškać” poznato je i po drugim kreativnim i društveno angažovanim intervencijama u prirodi, oslikavajući prvi mural na Fruškoj gori, na nasukanoj brodskoj olupini u Neštinu i na pomoćnom objektu na jezeru Kapavica, kao i transformaciju betonskih tenkovskih barikada na raskrsnici puta Vizić-Divoš, u umetničke instalacije. Ekipa Fruškaća je tokom te intervencije nekoliko sivih betonskih barikada, postavljenih tokom bombardovanja, transformisala u lubenice, ali i očistila okolinu i popravila znakove pored puta.

3 House Lab umetnička rezidencija je nastala 2017. godine, razvijanjem ideja i saradnjom Udruženja građana „Fruškać“ i umetnika Sanje Stojkov i Vanje Vikala. Projekat okuplja umetnike iz različitih sfera savremenog stvaralaštva koji svojim angažovanim radovima skreću pažnju na postojeće probleme u Nacionalnom parku Fruška gora i veličaju njene prirodne lepote.

Mesto: Stražilovo

Komentari

Facebook

DISQUS