Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Mountain Spirit vas poziva u volonterski kamp na Fruškoj gori

Next
Expand
News -  Mountain Spirit vas poziva u volonterski kamp na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva mlade, uzrasta između 18 i 30 godina, da učestvuju i volontiraju u kratkoročnom EVS (Evropski volonterski servis) volonterskom kampu, u Nacionalnom parku „Fruška gora“. Kamp će se održati u periodu od 1.-15. jula u selu Mala Remeta, koje se nalazi na južnim padinama Fruške gore.

Stepski pašnjaci koji predstavljaju poslednja prirodna staništa tekunica, glavnog plena orla krstaša, drastično su smanjeni i u slučaju Fruške gore ograničeni samo na južne obronke planine. Cilj kampa jeste obnavljanje pašnjaka što će obezbedi očuvanje pogodnih staništa za tekunice, orlove i mnoge druge ugrožene vrste.

Kako volonteri mogu da doprinesu?

Tako što će će uz podršku lokalnog stanovništva uklanjati žbunastu vegetaciju, invazivno bilje i otpad na koji usput naiđu. Oni koji se odluče da volontiraju u okviru ovog programa imaće priliku da žive u maloj lokalnoj zajednici sa volonterima iz drugih zemalja, nauče nešto više o ugroženim vrstama i njihovim staništima, merama njihove zaštite, kao i o održivom i ruralnom turizmu.

Volonterski kamp na Fruškoj gori organizuje se u sklopu projekta „Mountain spirit – planinski duh“. Ovaj projekat obuhvata nekoliko kratkoročnih i dugoročnih volonterskih razmena u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu* i Bugarskoj. Cilj projekta jeste da se volonteri iz više zemalja udruže sa lokalnim zajednicama sa planinskih područja i zajedničkim naporima doprinesu boljem očuvanju zaštićenih područja i vrsta koje ih nastanjuju. Ovaj pojekat je podržan od stane Erasmus+ Programa Evropske Unije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije traži volontere pune entuzijazma, koji su spremni da doprinesu i urade nešto korisno za svoje prirodno okruženje. 

Trenutno su slobodne pozicije za volontere iz Srbije i Hrvatske. Vaše prijave, uz CV i motivaciono pismo, možete poslati na [email protected]. Rok za prijavu je 27. maj 2018. godine.

Vidimo se na volonterskom kampu! ?

? Allexxandar

Mesto: Mala Remeta

Komentari

Facebook

DISQUS