Ћир
Životinje

Orao Krstaš - Aquila heliaca

Next
Expand
Animals - Orao Krstaš - Aquila heliaca

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Orao krstaš ili carski orao (lat. Aquila heliaca), jedan je od simbola Srbije i nalazi na našem grbu. Ime je dobio prema mestu gde su ove ptice nekada svijale svoja gnezda - na stoletnim hrastovima koji su na sebi imali krst i koje je naš narod smatrao za svetinju.

Ova impozantna grabljivica koja je nekada naseljavala široke predele Evroazije, danas je, pre svega zbog gubitka staništa, među ugroženim vrstama. Veoma je sličan surom, krstaš je nešto manji, dužine do 83 cm i raspona krila do 205 cm.

Uglavnom naseljava ne preterano pošumljene predele, do 1,000 metara nadmorske visine. Ptica za gnezdo bira visoko usamljeno drvo sa kojeg ima pregled širokog terena. Gradi velika gnezda od granja na vrhovima drveća, a retko se događa da gnezdo napravi i na električnim stubovima.

Tokom marta i aprila ženka snese dva do tri jajeta iz kojih se nakon četrdesetak dana izlegu ptići. Mlade ptice napuštaju gnezdo posle 60-77 dana. Mladi ostaju sa roditeljima tokom celog leta, a zatim ih roditelji teraju sa svoje teritorije. Polnu zrelost ptica dostiže sa 5-6 godina starosti.

Nekada brojan u svojim staništima, zbog intezivirane poljoprivrede, seče šuma i zamiranja pašarenja, orao krstaš je ostao bez mesta za gnežđenje i bez staništa svog plena. Pored navedenog, neretki su slučajevi trovanja i ubijanja od strane lovaca.

Od 352 vrste ptica, koliko je do sada zabeleženo u Srbiji, orlova krstaša ima najmanje. Do prošle godine u Srbiji su bila samo dva para, jedan se nastanio i imao svoje gnezdo u Nacionalnom parku „Fruška gora“, a drugi u Specijalnom rezervatu prirode „Pašnjaci velike droplje“ u severnom Banatu, koji je pod stalnim nadzorom volontera.

Nažalost, preostao je samo drugi par, koji se nalazi u okviru projekta „Panon eagle“ za zaštitu orla krstaša, finansiranim od strane Evropske unije. Pored Srbije, u projektu učestvuju još i Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Raduje vest da je ovaj par dobio dva mladunca. ?

Tagovi: Ptice

Komentari

Facebook

DISQUS