Ћир
Istorija

Marija Terezija - dama koja je vladala monarhijom

Next
Expand
History - Marija Terezija - dama koja je vladala monarhijom

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Jedna od najmoćnijih i najuticajnijih žena u istoriji, titula je koja se pripisuje čuvenoj Mariji Tereziji, jedinom ženskom vladaru habzburških poseda i poslednjem članu dinastije Habzburg.

Vladala je kao nadvojvotkinja Austrije, kraljica Ugarske, Češke, Srbije, Hrvatske, Galicije i Lodomerije, kao vojvotkinja Mantove, Milana, Parme, Pjaćence i Gvastale i kao vladarka Austrijske Nizozemske.

Iako među Srbima, naročito u Vojvodini, vlada mišljenje da je carica Marija Terezija značajno doprinela razvoju Srba koji su u 18. veku živeli u Habsburškoj monarhiji, istoriografija pokazuje da je njena politika prema Srbima bila dvolična. Ona je na svakom saboru zvanično odbijala frontalne napade na Srbe i njihovu slobodu veroispovesti, dok je s druge strane zdušno pomagala unijaćenje u svakoj situaciji.

Kao ključni argument za Mariju Tereziju navodi se podatak da je za vreme njene vladavine, 1. februara 1748. godine, Novi Sad postao slobodan kraljevski grad. Ipak kao i ostali gradovi i Novi Sad je morao da plati svoju slobodu i to novcem svih građana koji su tu živeli. Time je on dobio pravo na sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i na samostalno ubiranje poreza, a takođe i današnje ime (uz latinsko Neoplanta, nemačko Neusatz i mađarsko Újvidék).

Marija Terezija došla je na vlast sa 22 godine, a vladala je 40 godina (1740-1780). U istoriji se pamti po reformama gotovo celokupnog privrednog i političkog sistema. Ograničila je iskorišćavanje kmetova, podsticala razvoj manufaktura, uvela je opštu školsku obavezu, dok je torturu i parnice protiv veštica stavila je pod svoju kontrolu.

U deceniji između 1754. i 1764. godine udvostručila je državni prihod. Nije dopustila versku toleranciju, a putopisci iz 18. veka njen su režim smatrali netolerantnim i praznovernim.

U braku sa lotarinškim vojvodom Francom Stefanom rodila je 16-oro dece, a 13-oro je preživelo. Među njima su i dva buduća cara – Jozef II i Leopold II, a prvorođena ćerka Marija Antonija udala se za Luja XVI i bila poznata kao Marija Antoaneta.

Postoji priča da je čuveni Sat-Kula na Petrovaradinu, čije je poreklo iz Alzasa 1702. godine (Francuska) dar od Marije Terezije koji je poklonila sredinom 18. veka. Danas sat predstavlja svojevrstan zaštitni znak kako same Petrovaradinske tvrđave, tako i Novog Sada.

Mesto: Petrovaradin

Komentari

Facebook

DISQUS