Ћир

Sport

Fruška gora poseduje ogroman potencijal za upražnjavanje različitih vidova sporta i rekreacije u veoma zdravom okruženju. Brojna izletišta u svom sklopu imaju terene za mnoge grupne sportove, a fruškogorska transverzala, sa dužinom preko 160 km i 32 kontrolne tačke, nudi širok spektar mogućnosti za discipline kao što su biciklizam, planinarenje, orijentiring i treking.

 

Treking

Fruškogorske planinske staze, koje vijugaju kroz raznovrstan ambijent retke prirode, i brojna mesta pogodna za kampovanje nude čitav niz izazova ljubiteljima avanturizma i odličan su potencijal za razvoj trekinga. Iako je ova disciplina još mlada kod nas, Planinarsko-smučarski savez Vojvodine je u 2012. godini počeo pilot-projekat vikend-trka kroz prirodu za sve trkače i planinare sa ciljem stvaranja simbioze između boravka i uživanja u prirodi i sporta i rekreacije. Na taj način je osnovana Vojvođanska treking liga, a jedna od lokacija takmičenja je i Fruška gora. Treking je veoma zabavna disciplina za sve rekreativce koji žele da povećaju svoju fizičku kondiciju i istovremeno uživaju u višednevom životu u skladu sa prirodom, a fruškogorski tereni su odličan izbor za ovakve vrste aktivnosti.

Orijentiring

Orijenting

Veoma zanimljiva sportska disciplina koja se može upražnjavati i takmičarski i rekreativno jeste orijentiring. To je i porodični sport zato što u njemu mogu učestvovati sve generacije, a od opreme zahteva kompas, kartu terena i opremu za trčanje u prirodi. Cilj je da se pomoću kompasa i karte za što kraće vreme, na nepoznatom terenu, pronađe određeni broj kontrolnih tačaka redosledom ucrtanim na karti. Čar ovoga sporta je u konstantnom donošenju odluka o smeru kretanja na osnovu čitanja karti, pa se često pokaže na delu narodna poslovica „preko preče, naokolo bliže”. Fruškogorski tereni su idealni za upražnjavanje ovog zabavnog sporta, a mnogi planinski domovi u svojoj ponudi imaju sadržaje takmičarskog i rekreativnog orijentiringa.

Planinarenje

Fruškogorsku transverzalu odlikuju planinarske staze koje vode kroz prelepe listopadne šume i preko prostranih livada, kao i pored mnogih kulturno-istorijskih spomenika i odličan su izazov za sve ljubitelje planinarenja. Većina staza je obeležena planinarskim oznakama, belim krugom sa crvenim srcem u sredini, i snimljena GPS uređajima, a fajlovi sa trasama se besplatno mogu preuzeti na stranicama nacionalnog parka i mnogih planinarskih domova. Tradicionalna manifestacija koja se održava od 1978. godine je „Fruškogorski maraton”, koji sa svojom ponudom od 17 staza ima sadržaje kako za planinare rekreativce, tako i za sve profesionalne takmičare. Fruška gora, takođe, ima potencijal da postane oaza za ljubitelje slobodnog penjanja. Za sada je najprimamljivija destinacija Orlovo bojište, nekadašnji kamenolom, koji je jedan od najlepših vidikovaca Fruške gore, a planinski kopovi kao što su Stari Rakovac, Kozje brdo, Ležimir, Perina pećina i Paragovo imaju sve odlike da postanu interesantna odredišta ovog ekstremnog sporta.

Biciklizam

Biciklizam

Dobro obeležene staze, smeštene u prelep prirodni ambijent, odlična su preporuka za sve ljubitelje planinskog biciklizma. Dodatnu draž ovoj disciplini daju valoviti tereni Fruške gore sa mnogo uspona i padina, koji usled konstantne promene ritma vožnje zahtevaju dobru tehniku i kondiciju biciklista. Fruškogorski MTB maraton je prestižna tradicionalna manifestacija, koja predstavlja ispit iz tehnike vožnje i pravi izazov za ispitivanje granica fizičke izdržljivosti svih učesnika. Ova trasa je najomiljenija destinacija svih ljudi koji nešto znače u biciklizmu u Srbiji, a svojim odlikama ističe kandidaturu da postane deo biciklističkog mejnstrima cele Evrope.

Podeli

Komentari

Facebook

DISQUS