Ћир
Životinje

Tekunica - Spermophilus citellus

Next
Expand
Animals - Tekunica - Spermophilus citellus

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Tekunica (lat. Spermophilus citellus) je vrsta glodara (lat. Rodentia) iz porodice veverica (lat. Sciuridae). Tekunica i pegava tekunica (lat. Spermophilus suslicus) su jedine dve vrste iz roda tekunica (lat. Spermophilus) koje naseljavaju Evropu.

Žive pod zemljom, u mreži hodnika koje kopaju same. Tekunice mogu biti duge do 20 cm i težine od 200-400 g. Na nogama imaju vrlo snažne prste i duge nokte, izduženo telo i kratak rep. Jedinke ove vrste žive u porodičnim kolonijama, u dubokim podzemnim tunelima.

Krzno ime je gusto i svetlo smeđe boje, dok je dlaka kratka. Imaju velike i tamne oči, postavljene visoko na glavi, dok su im uši zaobljene i skrivene u krznu. Udovi su im snažni, a kandže oštre. Mužjaci su nešto veći od ženki.

Budući da su aktivne tokom dana, vrlo ih je lako uočiti kako se hrane ili veselo igraju na otvorenim travnatim površinama oko ulaza u tunel. Na svaki znak opasnosti oglašavaju se snažnim pištanjem, upozoravajući ostale članove porodice. Za vreme zimskog sna temperatura im spadne i do 0 °C.

Tekunice su u ishrani prvenstveno biljojedi i dnevno pojedu oko 80 g hrane. Hrane se nekim vrstama tvrdokrilaca, gusenica i skakavaca, što im je posebna poslastica.

Tekunice mogu biti nosioci buva koje su prenosioci bolesti, takođe mogu činiti štetu ljudima u slučajevima kada svoje tunele kopaju ispod kuća. Iako su u stanju da se penju, većina vrsta tekunica živi na otvorenom, u staništima bez drveća.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS