Ћир
Životinje

Srna - Capreolus capreolus

Next
Expand
Animals - Srna - Capreolus capreolus

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Srna ili srndać (lat. Capreolus capreolus) je šumska životinja, koja je rasprostranjena na području Srednje Evrope i Azije.

Prisutna je na području od Ladoškog jezera prema Crnom moru, gde joj areal zaobilazi stepe i skreće prema Balkanu. Zapadna granica prostiranja ove vrste se kreće od skandinavskih planina, uz zapadne obale Velike Britanije, prema Gibraltaru.

Srne imaju skladno, vitko, lagano i veoma pokretno telo. Noge su im vitke i duge, a kopita crna. Uprkos tome, srne nisu izdržljivi trkači. Imaju kratak i jedva vidljiv rep. Dužina od njuške do repa iznosi 130-140 cm. Težina obično iznosi oko 25 kg, ali može dostići i 40 kg (ženke su 5-10% lakše u odnosu na mužjake).

Kreće se hodom, kasom i skokom, a odličan je plivač. Letnja dlaka je rđastocrvena, a zimska kestenjastosiva. Zadnjica joj je obrasla belom dlakom, koja je leti manje uočljiva nego zimi. Lane je smeđe, sa belim pegama do prvog linjanja. Srna menja dlaku dva puta godišnje, i to u proleće i početkom jeseni.

Za obeležavanje teritorije i druge oblike mirisne komunikacije služe se kožnim žlezdama. Srndać ima i čeonu žlezdu, koja mu služi za označavanje granica područja. Od čula srna ima izvrsno razvijen sluh, miris i ukus. Vid je slabo razvijen jer je njeno oko astigmatično pa vidi samo veće predmete i to nejasno, a najbolje opaža kretanje.

Po načinu života i ponašanju, ona je pretežno dnevna životinja i najviše se kreće popodne i u večernjim satima. Tokom dana uzima hranu u 8-11 intervala. Prosečan životni vek jedinke iznosi 13-15, a ponekad 17-18 godina.

Jedinke se pare u drugoj polovini jula i prvoj polovini avgusta, a ponekad i kasnije. Srndać prati srnu koja je u teranju i to traje 4 dana, a potom je napušta i traži drugu. Na taj način, on oplodi 4-5 srna. Prvorotkinje donose na svet jedno, a kasnije najčešće dva laneta.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS