Ћир
Životinje

Slepo kuče - Spalax leucodon

Next
Expand
Animals - Slepo kuče - Spalax leucodon

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Slepo kuče ili evropsko slepo kuče (lat. Spalax leucodon) je sisar iz reda glodara i porodice slepih kučića (lat. Spalacidae). Hrani se raznim biljkama a naročito su mu dragi krompir, luk, šargarepu, peršun i ostale krtolaste biljke. 

Živi u dugačkim i razrganatim podzemnim tunelima, koje sam iskopa. Najveće dubina do koje kopa tunele je oko tri metra, dok se većina nalazi u oraničnom sloju. Hranu skladišti u svojim skladištima i retko kada izlazi na površinu. Pošto ne pada u zimski san, kao hrčak ili tekunica, mora da prikuplja zalihe hrane. 

Ženka na svet obično donosi 2-4 mladunca. Slepo kuče, pored Srbije, u našem regionu je prisutno i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, kao i Grčkoj, Moldaviji, Turskoj i Ukrajini.

Ovaj glodar je poznat kao štetočina koja često voli da se posluži povrćem koje raste pod zemljom, dok šeta svojim tunelima.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS