Ћир
Životinje

Prugasti poljski miš - Apodemus agrarius

Next
Expand
Animals - Prugasti poljski miš - Apodemus agrarius

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Prugasti poljski miš (lat. Apodemus agrarius) je vrsta iz porodice miševa (lat. Muridae), rasprostranjena od Srednje Evrope do Istočne Azije (Japan, Tajvan). Od staništa, preferira travnate površine (uključujući agroekosisteme) i šume.

Odrasle jedinke narastu do 13 cm, s repom od oko 8 cm. Dobar je penjač i jako visoko skače. Leti je aktivan noću, dok je u zimskom periodu to uglavnom preko dana. Kopa podzemne hodnike s gnezdom i spremištima za hranu. Zimi živi u štalama i pod plastovima sena.

Veći je od kućnog miša, s gornje strane krzno mu je crvenosmeđe/zlatnosmeđe boje, sa crnom uzdužnom prugom preko sredine leđa. Zimi mu krzno posvetli. S donje strane je prljavobele boje. Rep mu je kraći od tela i ima uši koje su prilično kratke.

Njegova ishrana varira i uključuje: zelene delove biljaka, korenje, semenke, bobice, orašasto voće i insekte. 

Vreme parenja mu je od marta do septembra. Mlade nosi od 21-23 dana, koti se od aprila do oktobra, 3-4 puta po 4-8 mladih, koji su slepi 9 dana, sisaju 14-15 dana, postaju samostalni nakon 3 nedelje i polno zreli nakon 7-8 nedelja.

U proseku žive 2-4 godine.

U njegovom telu može biti izolovan jedan od virusa, izazivača mišje groznice.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS