Ћир
Životinje

Evropska veverica - Sciurus vulgaris

Next
Expand
Animals - Evropska veverica - Sciurus vulgaris

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Evropske veverice (lat. Sciurus vulgaris) su glodari svaštojedi koji žive na prostoru skoro cele Evroazije. Prvenstveno se hrane semenjem šišarki, a jedu i gljive, ptičja jaja, bobice i mladice grana. Često uklone koru drveta kako bi došli do biljnog soka. Između 60% i 80% svog aktivnog vremena provedu u ishrani i potrazi za hranom.

Dugačke su od 19 do 23 cm, dok im je rep dugačak 15-20 cm. Teške su od 250-340 grama. Veruje se da dugačak rep koriste za održavanje ravnoteže i pravca pri skakanju sa drveta na drvo.

Boja krzna im varira od crne do crvene. Stomak im je krem-bele boje. Dva puta godišnje menjaju krzno; leti im je tanje a zimi deblje i tamnije. Između avgusta i novembra im se takođe pojavljuju veliki čuperci na ušima, po kojima se ova vrsta veverica razlikuje od drugih.

Parenje se kasno u zimu, tokom februara i marta, i leti, između juna i jula. Ženka jednom godišnje na svet donese dva okota. Oko tri ili četiri mladunaca se nalazi u jednom okotu, mada taj broj ide i do šest.

Evropske veverice žive u zimzelenim šumama i prave gnezda sastavljenih od grančica, lišća, kore drveta i mahovine prečnika 25 do 30 cm. Kao gnezdo koriste i šupljine u drvetu i gnezda od detlića. Ove veverice žive samostalno i nerado dele hranu sa ostalim vevericama. Međutim, zimi, nekoliko veverica deli isto gnezdo kako bi se ugrejali. 

Evropska veverica je zaštićena u skoro celoj Evropi. Na IUCN Crvenoj listi je svrstana u kategoriju NT (Niži stepen opasnosti - skoro ugroženi takson).

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS