Ћир
Životinje

Divlja mačka - Felis silvestris

Next
Expand
Animals - Divlja mačka - Felis silvestris

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U Fruškoj gori boravi i divlja mačka (lat. Felis silvestris), jedna od vrsta iz porodice mačaka. To je snažna životinja okrugle glave sa kratkom njuškom i ušima. 

Po svom opštem izgledu, divlja mačka je slična pitomoj mački. Telo joj je dugo i do 90 cm, rep do 45 cm, a visinu dostižu do 75 cm. Dlaka im je gusta, sive boje sa karakterističnim crnim poprečnim prugama i uzdužnom tamnom prugom po leđima. Grudi i trbuh su svetliji i jednolično obojeni. Rep je valjkasto odlakan, sa 8 crnih prstenova i crnim završetkom. 

Divlja mačka je vrlo osetljiva i plašljiva divljač sa odlično razvijenim sluhom, vidom i dodirom, a slabije razvijenim njuhom. Karakteristične su im kandže na prstima koje odlično koriste pri hvatanju plena i kretanju. Hodaju oprezno i gotovo nečujno, a skaču u dužinu i do 15 puta od dužine svog tela. 

Od pitomih mačaka je razlikujemo po crnim usnicama i tabanima i vrlo dlakavoj unutrašnjosti ušiju. U lov obično idu noću, ali znaju loviti i u sumrak i zoru. Nemaju stalno boravište, ali ih obično nalazimo u šumama sa proplancima i u gusto šumovitim predelima, mada su dovoljno prilagodljive da opstanu u močvarnim područjima. 

One su isključivo mesožderi. Hrane se raznim manjim životinjama i pticama, te jajima, pa čak i omanjim srnama. Mogu da dožive čak 15 godina. Jedna od zanimljivosti je da divlje mačke uopšte ne mogu da predu zbog različitih sastava nekih kostiju u ždrelu i ispuštaju zvuk nalik gunđanju, koji proizvode jednosmernim izdisanjem vazduha.

Tagovi: Sisari

Komentari

Facebook

DISQUS