Ћир
Novosti

Svetski dan zaštite životinja: volimo ih i čuvajmo svaki dan

Next
Expand
News - Svetski dan zaštite životinja: volimo ih i čuvajmo svaki dan

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

4. oktobar je dan kada cela planeta obeležava svetski dan zaštite životinja. Danas, kao i svaki drugi dan je bitno da podižemo svest, ukazujemo na probleme i širimo ljubav ka našim ljubimcima i svim ostalim bilo domaćim ili divljim životinjama koje s nama dele život na ovoj planeti.

Tim povodom, sve svetske organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje organizuju druženja gde su posetioci više nego dobro došli da učestvuju i doprinesu humanim aktivnostima, koje su direktno usmerene ka zaštiti i zbrinjavanju životinja.

Ideja za obeležavanje ovog dana potekla je davne 1931. godine u Firenci, koji se tada proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine.

Čovek danas zbog svojih potreba više nego ikad eksploatiše životinje, ugrožava njihova prirodna staništa i svojim delovanjem je direktno zaslužan za istrebljenje značajnog broja vrsta.

Ljudi vole da kažu da su najdominantnija vrsta i da se od životinja najviše razlikujemo zato što smo svesna bića. Hajde onda da iskoristimo svoj kapacitet i zapamtimo sledeće:

  • Životinje su ravnopravni stanovnici naše planete sa kojima delimo život na njoj
  • One imaju jednako pravo na život kao i mi
  • One, kao i mi, osećaju bol, patnju, strah i stres, tako da im ne smemo činiti ono što ne želimo da neko čini nama, ono što sankcionišemo u okviru našeg, ljudskog društva

Zato pomazi, voli, nahrani, pomozi, udomi! 💚

Komentari

Facebook

DISQUS