Ћир
Novosti

Stigla je jesen

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Ove godine jesen nas je obradovala u ponedeljak 23. septembra u 9 sati i 50,2 minuta. Ovo je 266. dan u godini (ako računamo i 23. septembar), a do kraja godine nam je ostalo još tačno 100 dana (zaključno s 31. decembrom).

U jesen priroda se sprema da utone u san nakon letnjih oluja, tropskih toplina i iznenadnih pljuskova. Tada se sve nekako smiri i zavlada spokoj. U jesen jedino sve još oživi kada počnu berbe grožđa i kad se toči mlado i slatko vino.

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu, dok su obdanica i noć jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti dana je počelo proleće.

Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

Komentari

Facebook

DISQUS