Ћир
Novosti

Pesma ptica uživo na Prvom i Drugom programu radija RTV

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Povodom Međunarodnog dana pevanja ptica, u zoru Radio-televizija Vojvodine Vas poziva da u noći 5. na 6. maj, od ponoći na Prvom i Drugom programu radija RTV-a pratite emisiju „Pesma ptica u zoru”.
 
U programu ćete čuti prenos kolektivnog zvuka ptica koje pevaju u svitanje. U pitanju su zvukovi koje ptice proizvode u sezoni parenja, koja za evropske vrste traje od kraja marta do početka jula. 
 
Gosti u studiju i ornitolozi, prepoznavaće i slušaocima davati više informacija o vrstama specifičnim za stanište odakle se prenosi uživo.
 
Za šest sati, koliko traje prenos, slušaoci će imati priliku da uživaju u autentičnim zvucima autohtonih vrsta ptica iz nekoliko zemalja. U zavisnosti od vremenske zone, voditelji će se uživo uključivati kako sunce bude izlazilo, dok će slušaoci uživati u zvucima svitanja sa mnogih lokaliteta širom planete.
 
Ptice u zoru pevaju svoju ljubavnu pesmu, a taj talas zvuka prelazi preko Azije, Evrope i Severne Amerike i predstavlja jednu od najdužih iskonskih veza sa prirodom.
 
„Pesma ptica u zoru” (eng. Dawn Chorus) je projekat Evropske radiodifuzne unije u kojem učestvuju medijske kuće širom sveta i po prvi put jedna medijska kuća iz regiona. Organizator emisije je Radio-televizija Irske, a njen domaćin, uživo iz studija u Dablinu, je Derek Muni. 
 
Radio-televizija Vojvodine je prepoznala značaj tog jedinstvenog projekta i uz podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i JP „Nacionalni park Fruška gora” učestvuje u ovom projektu i jedina je učesnica koja program emituje na dva jezika – srpskom i mađarskom.
 
Ove godine, slušaoci će imati priliku da čuju pesmu ptica sa dvadeset lokacija, među kojima su i dve na Fruškoj gori - Zmajevac i Bukovac - Direk.
 
U noći 5. na 6. maj budite uz program RTV-a i doživite raspevano buđenje dana širom planete. Program možete pratiti na frekvencijama Prvom programa - 87.7 MHz i Drugog programa - 90.5 MHz ili putem sledećeg linka.

Tagovi: Ptice, Video

Komentari

Facebook

DISQUS