Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Novosti

Nektar Marka Aurelija Proba dobija svoj fruškogorski hram

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Fruška gora je danas bogata vinogradima i poznata je vinska regija. Posebnu zaslugu za to ima Marko Aurelije Prob (lat. Marcus Aurelius Probus), koji je prvi doneo vinovu lozu u ove krajeve.

Mnogo godina kasnije, u sremskom selo Šuljam, koje se nalazi na samoj granici Nacionalnog parka Fruška gora, biće izgrađen Hram vina u njegovu i čast svih ljubiteljima ovo pića. Pored toga, u selu Veliki Radinci planirana je i izgradnja vinarije Probus, sa hladnjačom za čuvanje voća i povrća.

U ova dva projekta, čije je izgradnja u toku a završetak radova planiran za ovu godinu, Milorad Milošević iz sela Veliki Radinci investirao je oko 3,5 miliona eura.

Sam objekat Hrama vina projektovao je arhitekta Zoran Rašević iz Novog Sada, dok je urbanistički projekat sa urbanističko-arhitektonskom razradom lokacije, za izgradnju ovog objekta, uradilo je Javno preduzeće Urbanizam iz Sremske Mitrovice i nagrađen je priznanjem na 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu.

Kompleks Hrama vina u Šuljmu satojeće se od zasada vinove loze i objekta površine 1.200 m2, koji će se koristiti za degustaciju i prezentaciju vina, kao i za njegovo čuvanje.

Sama zgrada je gotovo kvadratnog oblika, delimično ukopana, sa dva nivoa (prizemlje i podrum). Glavni ulaz u objekat, sa spoljašnjim stepeništem, je sa južne strane. Takođe, sa južne strane su isprojektovane dve rampe za spoljašnji ulaz u podrum objekta, koji je povezan sa prizemljem putem unutrašnjeg dvokrakog stepeništa i liftom.

Hram vina se sastoji iz nekoliko delova - glavni deo biće prostor za prezentaciju proizvoda, dok je drugi deo ukopan u padini Fruške gore i služiće za čuvanje barika, odnosno proizvoda koji će nastajati u vinariji Probus u Velikim Radincima. U Probusu će se, inače, uz brendirana vina na oko 2.000 m2 proizvoditi i različite vrste rakija, kao i ulje od semenki bundeve, a planirana je i izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća sa ovog područja.

Izvor eKapija.

Mesto: Šuljam

Komentari

Facebook

DISQUS