Ћир
Novosti

Mirjana Mirić - budući arhitekta čija ideja može da oživi dvorac Špicerovih

Next
Expand
News - Mirjana Mirić - budući arhitekta čija ideja može da oživi dvorac Špicerovih

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Dvorac porodice Špicer u Beočinu je zdanje koje evocira uspomene i podseća na neka lepša i romantičnija vremena. Sagrađen je 1892. godine i do danas je pod uticajem vremena, malo po malo, gubio deo svog prethodnog šarma i lepote.

U komšiluku poznat kao „kuća duhova“, danas u samoći čeka bolje dane i neko čudo kako bi ponovo zasjao starim sjajem.

Nažalost ova velelepna građevina, kod nadležnih institucija, nije u planu za rekonstrukciju i pitanje je da li će u neko dogledno vreme to i biti. 

Srećom, neki mladi ljudi svuda oko sebe vide lepotu i svojim znanjem starim i zaboravljenim stvarima žele da udahnu novi život.

Jedan takav svetao primer je Mirjana Mirić, studentkinja arhitekture na master studijama u Italiji, koja je u svom master radu napravila predlog restauracije dvorca Špicerovih.

Kroz analizu lokacije i položaja objekta, Mirjana je zaključila da prostor treba da bude rekonstruisan tako da zadovoljava potrebe održavanja najrazličitijih kulturnih i društvenih događaja, čemu bi doprinela i adaptacija dve sobe i jednim apartmanom za smeštaj gostiju.

 

Izmene predviđene na dvorcu bile bi minimalne, kako bi se zadržao njegov originalni izgled, ali bi se uporedo težilo i ka zadovoljavanju zahteve i potrebe savremene gradnje.

Neki od modernih detalja, koji bi prostoru dali novu dimenziju, su čelično-stakleni lift sa manjim čeličnim stepenicama, koje idu od podruma do krova i krov izrađen od čelika i stakla čiji oblik odgovara originalnom. Tokom dana drveće i okolna priroda bi se reflektovali na tom staklu, što bi doprinelo efektu da je vila sastavni deo prirode, i priroda sastavni deo nje.

 

Na ovaj način bi budući posetioci, formom krova i konstrukcije objekta, osetili duh prošlosti a istovremeno i savremenih tehnologija i inovacija.

Mirjana se trenutno nalazi na venecijanskom fakultetu IUAV, a baš je „Restauracija i inovacija vile Špicer“ bio njen završni rad. U budućnosti planira organizaciju različitih radonice na temu restauracije u Srbiji i tako svoje znanje i iskustvo podeli sa mladim arhitektama iz naše zemlje i inostranstva.

Draga Mirjana, svaka čast na ideji i samo napred!
 
Tekst u celosti možete možete pročitati ovde.
Izvor: gradnja.rs

Mesto: Beočin

Komentari

Facebook

DISQUS