Ћир
Novosti

Kamp „Zelena Priča“ - Adventure Day Fruška gora

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Danas živimo u vremenu kada se sve dešava brzo, komunikacija se preselila na internet i gde smo i pored svih mogućnosti, nekako uspeli da se udaljimo od prirode i nama bliskih ljudi. Nažalost, u toj priči ni deca nisu izuzetak.

Samo u Vojvodini, od 2006. godine upotrebe kompjutera i interneta u domaćinstvima porasla je sa 19,8%, na 68,7% u 2016, kao i broj mobilnih korisnika koji je u istom tom periodu sa 71,2%, porastao na 97,8% (Republički zavod za statistiku Republike Srbije).

Nedostatak boravka u prirodi, manjak fizičke aktivnosti i izostanak situacija koje razvijaju kritičko mišljenje i kreativnost stvaraju brojne negativne i trajne posledice po zdravlje, intelektualni razvoj i socijalizaciju među decom.

Ali hajde da stvari ipak pogledamo malo i sa vedrije strane. Da li ste čuli za Kamp „Zelena Priča“ i šta tačno stoji iza toga?

Ideja za ovakvu vrstu kampa nastala je kao reakcija na povećanu potrebu dece i njihovih roditelja za kvalitetnim vannastavnim aktivnostima, i kao direktan odgovor na sve veću otuđenost mališana iz gradskih sredina i prirode.

On predstavlja jednodnevnu edukativnu avanturu smeštenu u šumama Fruške gore, namenjenu deci i mladima od 8-15 godina. Oni sa boravkom u šumi ostvaruju direktan kontakt s prirodom, gde kroz zelenu učionicu uče više o njima samima i svetu oko njih. 

Povezivanjem sa prirodom kroz veštine orijentacije uz pomoć mape i kompasa, upoznavanjem sa biljkama i životinjama, otkrivanjem istorijskog značaja lokaliteta, razmenom ideja i znanja sa vršnjacima, vaše dete će ovladati novim veštinama, znanjima i pogledima na svet. Radionice se održavaju na engleskom jeziku uz govornika na maternjem jeziku i dugogodišnje predavače, koji kroz timske aktivnosti podstiču razvijanje kreativne, kritičke i ekološke svesti.

Ekipa koja stoji iza Kampa „Zelena Priča“, kroz Udruženje ELA International, do sada je već organizovala brojne ekološke i kreativne radionice za decu iz Sombora, Bezdana, Bačkog Monoštora i okolnih mesta, gde su okupili edukatore iz oblasti umetnosti, biologije, ekologije, jezika, književnosti, šumarstva, sporta itd.), kako bi deci pružili širok spektar primenjivog znanja u cilju razvijanja kreativne, kritičke i ekološke svesti.

U saradnji sa WWF Srbija i Vojvodinašume organizovali su Adventure Day u SRP Gornje Podunavlje, a tokom leta 2017. godine realizovali su prvi Kamp „Zelena Priča“ okupivši preko 80 učesnika uzrasta od 6-14 godina. Radionice su, kao i sve dosadašnje aktivnosti, imale za cilj podsticanja socijalizacije unutar grupe, pružajući deci model za razvijanje razumevanja svojih i tuđih potreba, strpljenja, tolerancije, efektivne komunikacije, pažnje i koncentracije, ali i kritičke,
kreativne i ekološke svesti.

Priroda ima neizostavnu ulogu i veoma je važan segment u tom celovitom razvoju detata. Klinci su već od svoje najranije mladosti izviđači, istraživači i kako bi potpno razvili sve njihove kapacitete, bitno je pružiti im podsticajan prostor za učenje i napredak.

Koncept Kampa „Zelena Priča” zasnovan je na ideji i potencijalima prirode kao „učionice” čije glavne su prednosti: 

 • Poboljšanje rezultata u školi
 • Negovanje saradnje, razvijanje liderstva i poštovanja kako prema drugima u grupi, tako i prema ostalim živim bićima 
 • Smanjenje simptoma poremećaja pažnje
 • Poboljšanje opšteg zdravlja organizma, imunog sistema 
 • vida i podsticanje sveukupne fizičke aktivnosti kod dece
 • Razvoj kreativne, kritičke i ekološke svesti

Iskustva sa prošlogodišnjeg kampa bila su odlična, deca su sa radionica odlazila presrećna, puna novih znanja, iskustava i što je najvažnije, osvešćena i spremna da sve što su naučili primene u svakodnevnom životu i razmišljanju. Radionice su bile dobro posećene, deca oduševljenja, a roditelji prezadovoljni. ?

Zelena Priča 2018. godinu započinje sa Adventure Day - Fruška gora. Kamp „Zelena Priča” i Restoran „Pećina“, iz Rakovca, u saradnji sa Udruženjem „Fruškać“, pozivaju sve zainteresovane osnovce i srednjoškolce da se pridruže novim i zabavnim avanturama, smeštenim u šumama Fruške gore.

Šta očekujemo od vas?

Da provedete zabavan dan u šumi i upoznate prirodu uz mapu i kompas, da rešite razne zagonekte i pronađite skriveno blago, prikupljate uzorke, prepoznajete biljke i životinje i sve to zabeležite fotkanjem ili ilustrovanjem.

Šta dobijate za uzvrat?

Posebne veštine i znanja koje će ti pomoći u snalaženju i preživljavanju u divljini, orijentaciji, pravljenju skloništa, prvoj pomoći i signaliaciju. Naučićemo vas i kako da zapalite vatru bez šibica kako bi posle svi zajedno pravili marshmallows i čaj.

Mesto okupljanja je Restoran „Pećina“, iz Rakovca, koji se nalazi kod autobuske okretnice, u subotu 3. februara. Planirana dužina edukativne šetnje je 4-5km i pogodna je za uzrast od 8-15 godina. Početak šetnje je planiran za 9:30h i završiće se do 16h.

Preporučena oprema:

 • Topla odeća (rukavice, kapa, dva para čarapa...)
 • Obuća za blato
 • Flašica vode
 • Znatiželjan um

Opciona oprema:

 • Lupa
 • Fotoaparat
 • Kompas
 • Dvogled
 • Neustrašivi duh

Cena radionice je 2,500 din i uključuje ručak, užinu, vodu, čaj i kompletan materijal za rad. Za svako sledeće dete iz porodice koje bi se priključilo radionici cena je 2,000 din. U navedenu cenu nije uključen trošak prevoz dece do mesta okupljanja.

Program se održava na engleskom jeziku, a edukatori i organizatori kampa su Joshua Stošić i Aleksandra Stojkov.

Joshua dolazi iz Kalifornije, ali su mu koreni poreklom iz Srbije. Fitnes trener, avanturista, ciklo putnik, kamper, surfer i zaljubljenik u prirodu. Idejni je tvorac Adventure Day-a i poslednjih godinu dana sarađuje sa Aleksandrom na razvijanju radionica za decu.

Aleksandra je Somborka, profesor engleskog i književnosti, direktor Studija stranih jezika ELA, aktivista i volonter, posvećena lokalnoj zajednici, avanturista, fotograf, zaljubljena u ronjenje, penjanje i biciklizam. Radi sa decom i mladima poslednjih 9 godina i idejni je tvorac Kampa „Zelena Priča“.

Svoje dete prijavite putem ove forme, a za sve dodatne informacije ili pitanja organizatorima pišite na ovaj e-mail [email protected]

Rok za prijavu je 1. februar, zato svoje rezervaciju izvršite na vreme. Broj mesta je ograničen!

Adventure Day zakazan za 3. februar je samo uvod u niz jednodnevnih i dvodnevnih radionica u prirodi koje će biti organizovane za decu, mlade i odrasle tokom zime i proleća.

Za letnji raspust planirano je 10 nedelja dečijeg Konjičkog kampa „Zelena Priča”. Kamp počinje u nedelju, 24. juna 2018. i traje do kraja raspusta, 1. septembra. Smene počinju nedeljom i završavaju petkom (6 dana i 5 noći). 

Konjički kamp „Zelena Priča osmišljen je kako bi deci pružio kvalitetan raspust kroz edukativne, avanturistične i zanimljive radionice i grupu entuzijasta i vrhunskih edukatora iz različitih sektora (umetnost, šumarstvo, biologija, botanika, književnost, sport itd). 

Više informacija o programu i aktivnostima planiranim za Kamp, možete dobiti na mail [email protected].

Vidimo se na Adventure Day-u! ?

 

Tagovi: Deca

Komentari

Facebook

DISQUS