Ћир
Novosti

Kako smo se proveli na 1. Adventure day-u na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Februar je mesec poznat po prehladama, epidemijama gripe, slabom imunitetu i svakako je najmanje popularan za izlete u prirodu. Međutim, ekipa Kampa „Zelena priča” je odlučila da im to sve ne predstavlja problem, sagleda stvari na pozitivniji način i organizuje prvi Adventure day na Fruškoj gori.

Ovom prilikom okupili su 15 dece (10 dece se u poslednjem momentu razbolelo i moralo odustati) i 4 edukatora. Učesnici su bili uzrasta 8-14 godina iz 7 gradova, različitih interesovanja, znanja engleskog i fizičke spreme. 

Ekipa se okupila kod Restorana „Pećina” u Rakovcu, gde su se organizatori i edukatori upoznali sa decom, napunili im ruksake zdravim užinama (voće, voda i Biobella keksići), uradili vežbice zagrevanja, podelili u četiri tima (zemlja, vatra, vazduh i voda) i pošli u edukativnu šetnju i potragu za blagom. 

Strmo brdo su osvojili zajedničkim snagama, pomažući jedni drugima držeći se za konopac. Prvo blago je bilo skriveno u dubini starog kamenoloma Beli Majdan, a tim koji je osvojio najviše bodova na mini kvizu je dobio šansu da prvi potraži skriveni kompas. 

Nakon uspešne prve misije ekipa je krenula kroz šumu, u pravcu Starih Ledinaca, usput otkrivajući zanimljivosti u vezi sa biljnim i životinjskim svetom. Pozdravili su jedno krdo jelena, upoznali se sa pčelama i njihovim životom, slušali ptice, prepoznavali vrste drveća i naučili da čitaju mapu i koriste kompas. Najvažniju lekciju koju su klinci naučili je da materijalima koje ljudi ostavljaju u šumi trebaju stotine i hiljade godina da se razgrade i kako da povedu više računa svojoj okolini.

Celu avanturu pratio je smeh i pozitivna atmosfera, ekipa se ublatnjavili do zuba i prepešačila  4,5km uzbrdo-nizbrdo. 

Od četiri postavljena blaga, otkrili su tri jer zbog ručka šetnja morala da traje za nijansu kraće. Nakon ručka, zeleni prostor ispred restorana iskorišćen je za igre na otvorenom, završne aktivnosti i svečanu ceremoniju dodele bedževa.

Kamp „Zelena priča” se ovom prilikom zahvaljuje svim učesnicima na divnom entuzijazmu i fenomenalnoj saradnji, roditeljima na poverenju, edukatorima za ideje i posvećenost, ekipi Fruškać za podršku i restoranu „Pećina” za gostoprimstvo. ?

Tagovi: Deca

Mesto: Rakovac

Komentari

Facebook

DISQUS