Ћир
Novosti

Gde se troši novac od ekologije

Next
Expand
News - Gde se troši novac od ekologije

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Novosadski „ekološki” dinar predstavlja prikaz prihoda i rashoda Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. U prevodu, transparentni prikaz kako se i na šta troši novac iz tog fonda.

Ovu priču je 2005. godine pokrenulo udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine”, zajedničkim snagama inženjera, pravnika, studenata, mladih i malo starijih ljubitelja životne sredine koji ga zajedno čine.

Inspiraciju za osnivanje njegovi članovi pronašli su u potrebi da daju jasan i konkretan doprinos smanjenju štetnog uticaja ljudi na životnu sredinu i primenu znanja i energije za postizanje održivog razvoja u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji, Evropi i svetu.

Kroz projekat „Pare nisu problem, para ima! – Gde se troši „ekološki” dinar u Novom Sadu?” ovi ljubitelji svoje životne sredine uspeli su da na osnovu dostupnih podataka nastalih u okviru rada lokalne samouprave – Grada Novog Sada i njegovih organa naprave sistematizovan i za sve građane lako razumljiv pregled načina prikupljanja i potrošnje „novosadskog ekološkog dinara”.

Ovaj projekat finansiran je kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, čiji je cilj uvođenje celovite politike otvorenih podataka u Srbiji, kao i izgradnja ekosistema koji osim državnih institucija uključuje i civilno društvo, medije, privredu, nauku, itd.

Na websajtu novosadski „eko dinar možete saznate više o celo projektu i pogledati kako izgleda grafički prikaz prihoda i rashoda Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada.

Izvor: nsekodinar

Mesto: Novi Sad

Komentari

Facebook

DISQUS