Ћир
Novosti

Da li i nama lekari treba da prepisuju odlazak u prirodu?

Next
Expand
News - Da li i nama lekari treba da prepisuju odlazak u prirodu?

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Od 5. oktobra, lekari u Šetlandu, Škotska su ovlašćeni da svojim pacijentima mogu da prepišu odlazak u prirodu. 

Da, dobro ste čuli!

Cilj ovog programa, prvog ove vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu, je da dugoročno utiče na smanjenje krvnog pritiska, anksioznosti i povećanje nivoa sreće kod osoba obolelih od dijabetesa, mentalnih bolesti, stresa, bolesti srca, kao i mnogih drugih.

Domišljati Britanci su otišli korak dalje i napravili i brošuru sa predlozima za zabavne aktivnosti tokom godine, kako bi ljude dodatno motivisali da krenu u prirodu: u februaru možete napraviti vetrenjaču s kako biste „testirali brzinu vetra”; u martu, možete od prirodnih materijala napraviti veštačku plažu ili „povesti svog ili nečijeg psa u šetnju”; u aprilu, možete „dodirnuti more” ili „napraviti hotel za bube”; u maju, možete „zagnjuriti lice u travu”; u julu možete „izabrati dve različite vrste trave i stvarno ih izučiti”; u avgustu, možete izvlačiti crva iz zemlje bez kopanja ili korišćenja vode; u septembru, možete pomoći u čišćenju plaže i spremiti klopu na otvorenom; u oktobru, možete „uživati u oblacima”; u novembru možete „razgovarati s ponijem” i u decembru, možete „hraniti ptice ili im napraviti kućicu”. 

Sve to prepisano od strane lekara.

 

Postoje brojni dokazi o pozitivnim uticajima prirode na mentalno i fizičko zdravlje čoveka, i zašto ona ima presudan uticaj u razvoju dece. Dovoljno je provedete 90 minuta u šumi i da dođe do smanjenja aktivnosti u delu mozga koji se obično povezuje sa depresijom. 

Aktivnosti u prirodi ne samo da utiču na smanje krvnog pritiska, anksioznosti i povećanje sreće, već i na smanjenje agresivnosti, simptoma ADHD-a, poboljšanje kontrole bolova, imunološkog sistema i - prema rezimeu istraživanja o pozitivnim uticajima prirode - postoji ih mnogo više nego što znamo i svakodnevno nastavljamo da otkrivamo nove.

Izvesno je da ljudi podstaknuti od strane svoj lekara da provode više vremena u prirodi ne samo da će se osećati bolje, već će se ponovo povezati s njom i njenom energijom, već svojim pozitivnim primerom mogu da motivišu i druge ljude iz svog okruženja da i sami krenu u akciju.

Namoj biti taj lik da sebe dovedeš u situaciju da doktor treba da ti prepisuje odlazak u prirodu. Okupite ekipu i pravac u šumu!

Vidimo se na Fruškoj gori! 💚

Komentari

Facebook

DISQUS