Ћир
Novosti

Borba građana Raške protiv izgradnje mini hidroelektrana

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Zbog očiglednog i trajnog ruiniranja životne sredine (kojeg nije pošteđen ni Nacionalni park Kopaonik) građani Opštine Raška, zabrinuti za sopstvenu i budućnost svoje dece, digli su svoj glas protiv otimanja reka, radi masovne izgradnje derivacionih mini hidroelektrana u sopstvenom okruženju.

Već je poznato da izgradnja derivacionih mini hidroelektrana obavezno podrazumeva pregrađivanje rečnog toka i potpuno preusmeravanje vode iz rečnog korita u odvodne cevi. Na ovaj način se voda, koja je po važećim propisima prirodno bogatstvo, trajno izmešta iz rečnog toka u cevi i stavlja u službu pojedinaca - vlasnika mini hidroelektrana (koji postaju njeni jedini i apsolutni korisnici), ostajući tako potpuno nedostupna biljkama, životinjama i stanovništvu nizvodno od vodozahvata.

 

Kako bi se njihov glas čuo, građani su samoinicijativno pokrenuli potpisivanje Peticije kojom se zahteva organizovanje vanredne otvorene javne sednice Skupštine opštine Raška, sa jednom tačkom dnevnog reda: donošenje obavezujuće odluke - moratorijuma na dalju izgradnju derivacionih mini hidroelektrana i preispitivanje opstanka postojećih MHE na području Raške opštine.

Cilj ove peticije jeste da se na javnoj sednici Skupštine izabrani predstavnici naroda - odbornici upoznaju sa mišljenjem svojih građana i stavovima relevantnih stručnjaka o ogromnim štetnim posledicama koje izgradnja derivacionih mini hidroelektrana nosi po ljude i životnu sredinu. Poruka ove građanske inicijative je: „Neka reke ostanu slobodne i našoj deci, kao što su ih i nama naši preci ostavili!”.

Predaja Peticije građana organima Opštine Raška biće izvršena dana 09.11.2018. godine u prostorijama Opštine Raška (Pisarnica), u 11.55 sati.

Reci NE za MHE! 💚

Komentari

Facebook

DISQUS