Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Istorija

Zaharija Stefanović Orfelin – pesnik

Next
Expand
History - Zaharija Stefanović Orfelin – pesnik

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Bio je među najznačajnijim, ali i najneobičnijim stvaraocima koje su Srbi ikada imali. Učitelj, činovnik, pesnik, grafičar, leksikograf, prirodnjak i istoričar. Uz Zaharija Orfelina vezuje se početak nove srpske književnosti. Kao jedan od najprosvećenijih Srba 18. veka poznavao je više jezika i obišao veći deo Evrope, ostavivši za sobom mnoga značajna dela. Najduže je živeo u Sremskim Karlovcima, a nakon gubitka imovine boravio je u manastirima Beočin, Grgeteg i Velika Remeta.

Autor je čuvene Kaligrafije (1778) i više bakroreza s motivima fruškogorskih manastira. Njegovo životno delo je dvotomna knjiga „Život Petra Velikog”. Priredio je prvi i jedini broj prvog srpskog časopisa „Slaveno-serbski magazin”, a napisao je i priručnik „Iskusni podrumar” namenjen vinogradima i vinarima u kojima se nalaze prvi opisi proizvodnje vina na Fruškoj gori.

„Iskusni podrumar” knjiga je namijenjena vinogradarima, nastala na nemačkim uzorima, u koju je uneo i svoja vlastita iskustva i, možda prve, opise proizvodnje vina u Sremu. Ni ovom knjigom nije ostao u granicama konvencionalnog, nudeći samo praktični priručnik. Pišući o istoriji, mestu i značaju vina, o raspoznavanju kvaliteta, uživanju u vinu, ispisao je Orfelin, prvi kod Srba, i stranice o odgajanju ukusa.

Komentari

Facebook

DISQUS