Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Istorija

Lazar Dobrić - Laza harambaša

Next
Expand
History - Lazar Dobrić - Laza harambaša

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

U narodu malo poznat inače neustrašiv, neuhvatljiv, domišljat i plemenit, neki su ga zvali i našim Robin Hudom. Reč je o sremskom hajdučkom vođi Lazaru Dobriću, poznatijem kao Laza Harambaša, koji je rođen u Sasama (Novi Karlovci) polovinom 18. veka. 

Uz obronke Fruške gore išli su tad bogati karavani, a Dunavom pretovarene lađe. Prava poslastica za Dobrićevu družinu bile su i pošiljke na poštanskom putu od Petrovaradina do Zemuna. I bogate gazde su pljačkali. Ali, pravilo se znalo – deo plena uvek su poklanjali sirotinji. Nije onda čudo što ih je narod voleo. Snjim u družini bili su poznatiji hajduci Stanoje Glavaš, Hajduk Veljko kao i vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe. 

Jedno od njegovih najomilјenijih uporišta bilo je napušteno selište Crvenka kod Batajnice, za koju se govorilo „Crvenka je hajdučka tvrđava“! Istakao se u borbama za Timočku krajinu. Poginuo je početkom Prvog srpskog ustanka u selu Silјevac u Levačkoj nahiji. Upamćen je po velikoj hrabrosti, originalnosti i duhovitosti u izvođenju svojih planiranih akcija.

U čast hajducima koji su se hrabro borili na Fruškoj gori, napravljen je hajdučki izvor.

Ilustracija: Bo Mak Art Veliko hvala! ❤️

Komentari

Facebook

DISQUS