Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Istorija

Kako Tanjug javlja: filmska mapa Fruške gore

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Kome je još potrebna turistička brošura kada imate filmove, ah, da, i Fruškać? Bilo da volite akcioni žanr, bilo da vam više prijaju komedije, u jednom trenutku se vaš avanturistički duh morao probuditi i to zahvaljujući filmskim scenama. U skromnom nastojanju da mapiramo kultne filmske lokacije Fruške gore, sledi kratak prikaz pomalo zaboravljenih mesta koja možete posetiti već danas.

Stari Ledinci, Ledinačko jezero

Čarlston za Ognjenku (2008)

Svojevremeno je film Čarlston za Ognjenku (2008) ocenjivan kao „najambicioznije i najznačajnije ostvarenje svih vremena sa ovih prostora“, a osim glumačke postave, za ovakvu titulu podjednako su zaslužne raskošna scenografija kao i lokacije. U nizu tehnički zahtevnih scena ističe se isplakivanje jezera (čitaj: uklete bare) kraj kojeg su sestre narikače Mala Boginja i Ognjenka provele najlepše dane svog detinjstva i gde ih najpre i susrećemo. Prema legendi, jezero je isplakala njihova čukunbaba jer se njen muž nikada nije vratio iz rata. 

Kako doći: Ledinačko jezero nalazi se nedaleko od Starih Ledinaca, na severnoj padini Fruške gore. Iz Novog Sada do Starih Ledinaca može se doći linijom br. 76. Dovoljno je da izađete na poslednjoj stanici, a nakon toga vas čeka šetnja od tridesetak minuta do izvora Zvečan i vidikovca odakle se pruža pogled na jezero.  

Sremski Karlovci

Lajanje na zvezde (1998)

Radnja filma smeštena je u malo mesto u unutrašnjosti početkom šezdesetih godina prošlog veka, a skoro dve decenije sa entuzijazmom ponavljamo replike nemogućih učenika Mihaila Kneževića, poznatog Filozofa, Danice Janković, slatke drugarice iz odeljenja, Milića Gavranića, maskote gimnazije, te krajnje neobičnih profesora.
Slobodno se može reći da vanvremensku draž ovom filmu daju upravo Sremski Karlovci, a jedna od upečatljivijih scena, kada neodoljivo simpatični profesor fizičkog drži javni čas, snimljena je na čuvenoj česmi Četiri lava.  

Kako doći: Sremski Karlovci od Novog Sada udaljeni su svega desetak kilometara, a do njih možete doći i gradskim prevozom i železnicom. U blizini se nalaze izletište Stražilovo i Brankov grob. Obavezno posetite Dušanov vidikovac sa kojeg se pruža najlepši pogled na Karlovce, a ukoliko ste željni avanture, potražite i jezero Podvezirac, inače savršeno ušuškano u karlovačke atare. 

BeočinŠpicerov dvorac

Ratnici (Zlato za odvažne/Kelijevi heroji) (1970)

U ovoj ratnom spektaklu, glavnu ulogu tumače Klint Istvud, Donald Saterlend, Don Rikles i Teli Savalasa, a film je mahom sniman na različitim lokacijama širom Jugoslavije, od malog istarskog sela Vižinada do Špicerovog dvorca u Beočinu i pruge RumaVrdnik. Kažu da je ovaj film razlog zbog kojeg je Istvud zavoleo bivšu Jugu, a kultna scena ovog filma snimljena je na Fruškoj gori, tačnije u Vrdniku. Pruga RumaVrdnik u vreme snimanja uveliko je bila zatvorena, pa scena obiluje eksplozijama i pucnjavama. Istvud je scene snimao i u starom zamku, odnosno Špicerovom dvorcu u Beočinu, kako meštani nazivaju ovo impozantno zdanje, za koga se tvrdi da je nekada bio jedan od najlepših u Evropi. 

Dečak i violina (1975)

Film Dečak i violina u celosti je snimljen u čuvenom dvorcu, a poslužio je kao specijalni dom za decu palih boraca. U ovom domu okupljeni su muzički nadareni dečaci, a među njima je i Goran. Mada je ovom dečaku violina najbolji prijatelj, ona je neretko i izvor nesporazuma između Gorana i drugih stanovnika ovog doma. Srećom, ti nesporazumi bivaju izglađeni zalaganjima vaspitača. 

Crna mačka, beli mačor (1998)

Komedija Emira Kusturice iz 1998. godine, Crna mačka, beli mačor, hvaljena kako od strane publike, tako i od strane kritike, smeštena je u romsko naselje na obali Dunava, a reditelj je za potrebe snimanja koristio upravo kadrove iz starog dvorca u Beočinu.

Kako doći: Dvorac Špicer nalazi se nedaleko od centra Beočina, na desnoj obali Dunava, a potrebno je dvadesetak minuta do pola sata hoda od centra, nakon čega ćete ugledati dvorac sa vaše desne strane.

Čortanovci, Čortanovačka plaža

Varljivo leto '68 (1984)

Rečenica koju mali Tadija izgovara tog varljivog leta '68, Manje vina, manje vina, odavno je postala deo svakodnevnog govora, ali malo ko zna da je kultna scena ovog jugoslovenskog filma snimljena na jednoj od retkih plaža u Sremu, plaži u Čortanovcima. Film Varljivo leto '68 režirao je Goran Paskaljević, a prati maturanta Pericu kroz komične i delikatne situacije sa mahom udatim i starijim ženama. Peričinu potragu za ženom njegovog života remete određena društvena zbivanja, a to će ovog junaka dovesti do određenih spoznaja.

Kako doći: Do Čortanovačke šume, ukoliko dolazite iz Novog Sada, najlakše je stići vozom. Dovoljno je da izađete na stanici ČortanovciDunav, a zatim se kroz šumu spustite do plaže. Čortanovačka šuma prostire se na 220 ha. Takođe, zanimljivo je da su na kružnoj stazi koja se nalazi u neposrednoj blizini plaže obeleženi svi značajni lokaliteti, od rimskog utvrđenja iz III veka Castra Herculis, pa do čuvene Vrbe ljubavi iz filma Varljivo leto '68.

Komentari

Facebook

DISQUS