Potpiši peticiju! Za zaštićena područja i naseljena mesta bez kvadova i motora!
Ћир
Istorija

Fruškogorski partizanski odred - gerila na sremski način

Next
Expand
History - Fruškogorski partizanski odred - gerila na sremski način

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Fruškogorski partizanski odred je formiran 9. septembra 1941. godine, na Hajdučkom bregu na Fruškoj gori. To je prva sremska gerilska, oružana formacija, u Drugom svetskom ratu.

Prvi komandant Fruškogorskog odreda bio je Sima Relić, za njegovog zamenika postavljen je omladinac Boško Palkovljević Pinki, a za političkog komesara odbegli robijaš-komunista Stanko Paunović Veljko.

U prvom borbenom stroju bilo je 65 partizana, naoružanih sa 50 pušaka, tri puškomitraljeza i oko 100 bombi.

Ovaj i Podunavski odred zajedno su učestvovali u operaciji „Fruška gora”, u Sremu poznatoj i kao „Velika ofanziva”, gde su se hrabro suprotstavili udruženim snagama Vermahta i NDH. Cilj operacije je bilo uništenje sremskih partizana i onemogućavanje daljeg širenja ustanka u ovoj oblasti. Vođena je između 20. i 30. avgusta 1942. godine.

Savremenik i član britanske misije Basil Davidson zabeležio je da je Fruškogorski odred bio direktan izraz volje naroda na pobunu i da se sastojao skoro do poslednjeg čoveka od seljaka rođenih i odraslih u Sremu.

Odred je svakodnevno bio u kontaktu sa seljacima koji su ga podržavali, obaveštavali, snabdevali, nalazili utočište kod njega, ponosili se njime i umirali za njega.

Dejvidson o ovom odredu zaključuje:

Nigde nije bilo boljeg dokaza o suštinski narodnom karakteru partizanskog pokreta.

Komentari

Facebook

DISQUS