Ћир
Intervjui

Da li ste čuli za Noćni izazov na Fruškoj gori

Next
Expand
Interviews - Da li ste čuli za Noćni izazov na Fruškoj gori

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Noć obično vezujemo za dobar provod, spavanje ili uživanje sa nekom dragom osobom. Tada nismo baš previše raspoloženi za izlaženje iz zone komora ili za značajnije pomeranje granica, a da u pitanju nije neko klasično mačo foliranje.

A akcijanje u šumi?

Sigurno se pitate jesmo normalni i „Ko još noću akcija u šumi, a da u provod ne nosi motornu testeru?”. 🙂

„Noćni izazov na Fruškoj gori je događaj koji nam odmah stavi do znanja kolike smo seka-perse kada se istoj rečenici nađu noć i šuma. A ako dodamo i naš iracionalni strah od mitskih bića koja će baš nama učiniti nešto jaaako strašno, lako izaberemo između: „Ne hvala” i „Nema šanse”. 

Kako bi vam barem malo približili ovo „nenormalno” noćno okupljanje, gde tamo neki „ludaci” voze MTB, trče ili šetaju, klopaju, druže se i na kraju odlično provode okruženi prelepom prirodom, u pomoć smo pozvali PSD „Železničar”, glavne „krivce” što od ove godine događaj postaje tradicionalan.

Zdravo drugari, objasnite nam malo šta je to Noćni izazov na Fruškoj gori? 

„Noćni izazov” je sportska manifestacija koja, na prvi pogleda, spaja nespojivo. Frušku goru noću, one koji voze bajs, trkače, šetače rekreativce, one koji dođu sami ili cela porodica, žurku na otvorenom i klopu. Kada ovo spomenemo, zenice su svima širom otvorene par sekundi i osetite kako u glavi zamišljaju kako to sve može da se upakuje… Neverovatno, zar ne!? 

Nakon toga, kada se poklope energije, sve ide lakše. Ideje su se samo ređale, a naša želja je bila da to ne bude samo „prolazak staze” nego da učesnicima pružimo kompletan doživljaj. Izneli smo ideju pred Izvršni odbor i ona je automatski usvojena. Prva stvar kojoj smo dali najveći značaj je bezbednost svih učesnika. Svi smo dobili zadatke i krenuli smo u realizaciju.

Pa što pobogu organizujete sportski događaj u šumi i to još noću? Ok, preformulisaćemo pitanje. Zašto noću!?

Nakon završetka Fruškogorskog maratona, a prilikom sumiranja utisaka i priče „Šta možemo da unapredimo za sledeću godinu?” zapitali smo se “A šta je sa onih 95% učesnika koji staze Fruškogorskog maratona prolaze danju? 

Zašto oni ne bi osetili kako je proći neku stazu po mraku, pošto su to, do sada, imali prilike da osete samo učesnii na Velikim i Ekstremnim stazama Fruškogorskog maratona. Hajde da  svima, koji su se zapitali „Kako to izgleda noću?” pružimo priliku da dožive Frušku goru noću.

Mora da su učesnici Noćnog izazova neki super heroji, čim se ne plaše mraka i strašne fruškogorske šume?
Na društvenim mrežama smo objavili link za prijavu za „Noćni izazov” i što mi volimo da kažemo „pokrenuli smo zabavu”. Prijave su počele stizati već prvog dana. Nismo mogli da generalizujemo tip ljudi koji se prijavljivao pošto su prijave bile od 7 do 77 godina. Naše zadovoljstvo je bilo nemerljivo.

Posebno smo ponosni na klince koji su se sa staza vraćali puni utisaka… Neki su se oslobodili straha, neki su rekli da nikada nisu osetili toliko dobru energiju, neki da pešače i planinare i po 40 godina, a da nikada nisu doživeli ništa slično, a svi su imali jednu zajedničku rečenicu – predobro se zabavljamo. Kroz startnu i ciljnu kapiju su te večeri prolazila samo nasmejana lica.

Prvi put smo čuli komentare „Ovo je bolje od izlaska!”, “Subota i najbolja žurka na kojoj sam bila.”, „Jedva čekamo sledeći.” Imali smo prilike da vidimo jedan par u trećoj deceniji života koji se, sa sve lampama na čelu, držao za ruke i poljubio kada su zajedno prošli kroz cilj.

Šta ovaj događaj izdvaja i po čemu mislite da je prepoznatljiv u odnosu na druge slične manifestacije?

Ovo je jedinstven događaj zato što okuplja i celu porodicu, kao i one koji dođu sami. Cela ekipa drugova i drugarica dođe zajedno da se druži pod otvorenim nebom. Firme su dovodile svoje zaposlene i na taj način gradile odnos između njih, koji je veoma bitan. Same činjenice, koje smo gore izneli, čine da je ova manifestacija drugačija od svega ostalog. 

Kakvi su utisci sa „1. Noćnog izazova” i šta su novosti kada je u pitanju njegovo drugo izdanje?

Utisci su neverovatni, kako za sve nas iz organizacije, tako i za sve koji su učestvovali. Napomenućemo, kada se završio 41. Fruškogorski maraton, grupa devojaka, upitana da prokomentariše svoje učešće na maratonu, je u toku davanja intervjua za jednu televiziju prokomentarisala „Jedva čekamo Noćni izazov”.

Ovo je za nas bila najveća pohvala, pogotovo kada se uzme u obzir da se utisci, nakon pređene staze na Fruškogorskom maratonu, još nisu slegli, a učesnici već razmišljaju o „Noćnom izazovu”.

Takmičenje se održava na tri staze (Fan, Hoby, Sport). Recite nam malo više o svakoj stazi i za koji tip takmičara je svaka od njih namenjena?

Kao i prethodni put, na „2. Noćnom izazovu” će biti tri staze. Kada smo razmišljali šta ćemo ponuditi učesnicima, došli smo na ideju da pokrijemo sve, kako starosne dobi, tako i različitu fizičku spremnost učesnika.

Fan od 4 km je ujedno najkraća staza, na kojoj je bilo najviše učesnika na „1. Noćnom izazovu”. Za to postoje dva razloga. Prvi, zato što je cela manifestacija bila nešto novo, pa ni sami učesnici nisu znali baš šta da očekuju, a drugi jer je najveći broj učesnika došao da se dobro zabavi sa društvom, pa su  zato odabrali najkraću stazu. 

Hoby staza, koja je dugačka 10 km je bila vrlo šarolika sa učesnicima. To su učesnici koji imaju koliko-toliko iskustva sa Fruškom gorom i planinarstvom, pa su procenili da im je to OK za noćne uslove. Velika većina njih je na cilj stigla pre učesnika sa Fan staze, što govori da su fizički bili spremniji, a i u prilog tome ide činjenica da su se učenici na Fan stazi vrlo dobro zabavljali sa vodičima koji su te večeri bili zaduženi da se svi učesnici vrate bezbedno. 

Na kraju, za one koji su želeli da oprobaju svoju formu i testiraju za koliko mogu da istrče stazu, spremili smo Sport stazu koja je dugačka 18km. Ovo je staza na kojoj su učestvovali i oni koji su vozili i MTB bajkove, a koji su prvi startovali i otvorili „1. Noćni izazov”. Nakon njih, krenuli su trkači, a onda i oni koji su pešačili na Sport stazi.

Mala napomena, za pešake i trkače su manjene sve tri staze namenje, s tim ljubitelji MTB bajkova mogu da učestvuju samo na Sport stazi.

Pošto je u pitanju noćno takmičenje u šumi, kako ste se pobrinuli za sigurnost svih učesnika?

Kao što smo već spomenuli, prva tačka o kojoj smo diskutovali, nakon usvajanja ideje o „1. Noćnom izazovu” bila je BEZBEDNOST bezbednost. Imamo toliko iskustva što se tiče organizovanja manifestacija  kao udruženje, a  svaki pojedinac koji je naš član, tako da je u svakom trenutku bilo sve pod kontrolom. 

Na Fan stazi smo imali vodiče, koji su bili kako na čelu i začelju kolone, tako i među učesnicima. Na svim kontrolnim tačkama, kroz koje su učesnici morali proći, ako prate markaciju, imali smo ekipu koja je bila zadužena da ih usmeri ka sledećoj kontrolnoj tački, tako i da im pomogne, ako zatreba. 

Kada su učenici prošli prvu kontrolnu tačku, sa starta kreću tzv. „čistači“, ekipa koja je zadužena da prođe svaki metar svake staze, kako se ne bi desilo da je neko zalutao Ili da ne može da završi pešačenje. Svi vodiči  čistači su obučeni u florescentne prsluke kako bi učesnici, u svakom trenutku, mogli da ih uoče i eventualno zatraže pomoć.

Za kraj, ostavljamo vam prostor da pozovete sve ljubitelje sporta i prirode na vaš nesvakidašnji događaj i zašto verujete da ne smeju da propuste „2. Noćni izazov na Fruškoj gori”?

Za sve vas koji trenutno čitate imamo samo jedno pitanje: „Da li ste nekada subotom izašli na Frušku goru?”. Da li će to biti prvi sastanak, bleja sa ekipom, porodično veče ili romantična šetnja pod zvezdama – odlučite sami. Mi ćemo se pobrinuti da ne zaboravite „2. Noćni izazov”!

Svoje učešće prijavite na vreme, jer „2. Noćni izazov počinje u subotu 15. 09. 2018. godine u 19.15 č, na Popovici, kada kreću MTB vozači, dok ostali takmičari startuju u 20.00 č.

Sve dodatne informacije potražite ovde ili pišite organizatoru na sledeće mailove:

Organizatore takođe možete dobiti i pozivom na:

Sva dešavanja ispratite na zvaničnom događaju.

Vidimo se na 2. Noćnom izazovu! 💚

Mesto: Popovica

Komentari

Facebook

DISQUS