Ћир
Ekologija

Neka vode budu čiste

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju! Saznaj više.

Društvo podvodnih aktivnosti „Sombor“ i volonteri su u subotu 03.12. 2018. godine izveli konkretnu ekološku akciju na čišćenju Velikog Bačkog Kanala u Somboru, na kupalištu i šetalištu uz kanal u Somboru.

Važno je napomenuti da je omladinski projekat „Neka vode budu čiste“ koji sprovodi ovo udruženje uz podršku Resurs centra „Somborskog edukativnog centra“, a u okviru programa „MLADI SU ZAKON“, direktno podržan i finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Đubre su skupljali i na kopnu i pod vodom, jer je u kanal je tokom dužeg vremenskog perioda bačena velika količina najrazličitijeg smeća. Od amabalaže sokova, grickalica, kesa sa smećem, pa sve do starih stolica, biciklova i automobilskih guma i felni. 

Pojedinim judima je nažalost postala navika da se u prolazu otarase od smeće i na njega zaborave tako što će ga baciti u ovaj kanal.

Moramo još jednom da napomenemo da se to smeće neće razgraditi i da ako ne pazimo, ono će ostati tu i mnogo posle svih nas. Priobalja, kanali, reke, šume i ostalo prirodna okruženja, gde ljudi često odlaze da se opuste i razonode, nisu kante za smeće i niste „cool” ili „mnogo pametni” ako svoje đubre ostavite za sobom i mislite da će neko da ga pokupi za vama!

To đubre ima negativan uticaj na taj eko sistem i njegov živi svet, a tokom vremena ima tendenciju da ga menja, takođe negativno!

A dragi pecaroši, vi koji se đubreta otarasite tako što ga bacite u ovaj kanal ili bilo koju drugu vodenu površinu gde lovite ribu, budite svesni da ta ista riba gricka tu plastiku, truje se tim istim „poklonima” koje vi „slučajno” za sobom ostavite i onda istu tu ribu vi posle upecate, hvalite se tim ulovom i s ponosom pojedete, budite svesni da tako i u sebe unesite te iste otrove i đubre koje ste bacili bez neke velike odgovornosti. 

Društvu podvodnih aktivnosti „Sombor” i volonterima koji su učestvovali u akciji čišćenja svaka čast i oni svima treba da nam budu primer kako se voli i čuva svoja zemlja! 💚

Izvor: DPA Sombor

Tagovi: Video

Komentari

Facebook

DISQUS